torstai 3. marraskuuta 2011

Punajuuri taikataikinassa - Uuden Mustan ruokahaaste


Minä satun silloin tällöin katsomaan ruotsalaista puutarhaohjelmaa Trädgårdsfredag, joka tuo vähän ulkomaalaista mutta kuitenkin niin läheistä puutarhatuulahdusta tänne meille. Siellä tehtiin  kerran iso punajuuri siten, että se peitettiin taikataikinalla ja paistettiin uunissa. Ajattelin ohjelmaa toisella silmällä seuratessa, että kaivan ohjeen ja kokeilen sitä myöhemmin. Kuinka ollakaan, en löytänyt ohjetta ohjelman sivuilta (no en kamalan kauaa etsinytkään, jos joku muu löytää olisi kiva saada linkki) ja niinpä piti sitten soveltaa toisella silmällä näkemääni. Minun suurin punajuuri oli 1.1 kg painava, ja juuri sopiva tälläiselle kokeilulle.

Ja kuinka ollakaan, satuin törmäämään Uusi Musta-blogin ruokahaasteeseen johon ajattelin osallistua. Siinä on tarkoitus etsiä suomalaisista juureksista aivan uudenlaisia ulkomaalaisvaikutteisia reseptejä. Ei siis mitään uunipunajuuria homejuuston kanssa tai vastaavaa. Tämä taikataikinakokeilu taitaa olla siinä hilkulla, että onko se riittävän ulkomaalaisvaikutteinen ja riittävän kaukana uunijuureksista, mutta ajattelin heittää sen kuitenkin mukaan ihan siitä ilosta että taikataikina kilon punajuuren päällä on hauska. Ja onhan se Ruotsi ulkomailla, eikös olekin.

Puolitin taikataikinan reseptin, mutta aika naftiksi jäi näin isolle punajuurelle, olisi ollut helpompi peittää juures isommalla määrällä taikinaa. Punajuurta ei kuorita eikä muutenkaan käsitellä mitenkään.

3 dl vehnäjauhoja
1½ dl suolaa
1½ dl vettä
1 rkl öljyä

1 suuren suuri punajuuri

Sekoita taikataikinan aineet ja peittele punajuuri kauttaaltaan sillä. Työ on vähän sottaista, mutta onnistui lopulta. Paista uunissa, 225 astetta vähintään 1½ tuntia. Riko kuori (se on niin suolaista, ettei sitä voi mitenkään syödä) ja kaiva ihanan pehmeää, pinnaltaan melko suolaista punajuurta lautaselle.

Ruokahaasteeseen kuuluu haastaa yksi tai useampi blogisti. Minä haluaisin nähdä mitä eksoottista Ankerias Vipunen keksii lantusta. Lanttu on vuorossa 8.11. 2011 alkavalla viikolla. Lisäksi haastan itseni, vaikka taisinkin jo keksiä mitä kokeilen.
 

5 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Hauska idea käyttää taikataikinaa kuorena! Minä olen vain tehnyt koristeita siitä tähän saakka. Nyt sai taikataikina uuden ulottuvuuden :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä kanssa ajattelin, että voisi kokeilla vaikka mitä juureksia noin tehden. Pienemmät eivät tietysti tarvitse noin pitkää paistoaikaa.

Campasimpukka kirjoitti...

Voiko punajuuri tosiaan olla noin iso:) Ilmeisesti voi! Vaikuttaako punajuuressa koko makuun, eli käykö jättimäinen puisevaksi tms.?

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Katsoin ensin, että nyt se Sauvajyvänen on löytänyt jostain roc-linnun munan, mutta se olikin punajuuri :) Punajuuri säilyi varmaan ihanan mehevänä siellä kuoren sisällä.

Ja haastetta mietin kuumeisesti. Kiitos kutsusta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Harvoin olen nähnyt näin isoja punajuuria, mutta kuten totesin aiemmin, tämän vuoden sato oli hyvä :) Tuo oli ihan yksittäinen ainoa iso, seuraavaksi suurin taisi olla "vain" reilu puoli kiloa. Mökillä suurin oli n. 700 g. Minä epäilin kanssa että keitettynä voisi olla puisevampaa tai mauttomampaa, mutta ainakin näin valmistettuna oli todella mehukas ja maukas, ja parempi kuin se mökin pienempi punajuuri, jonka paistoin uunissa folioon käärittynä.

Ankerias, mielenkiinnolla odotan mitä keksit.