perjantai 23. syyskuuta 2011

Serrano-kastike Tabascomaisesti

300 g pensaista kerättyjä chilejä
Tänään keräsin loputkin Serranot, kun viikonlopuksi on luvassa kylmää. Minulla oli kolme Serranoa tänä vuonna, ja yhteensä sain niistä reilu puoli kiloa kypsiä chilejä. Ihan olin tyytyväinen, ei mikään huippusato, mutta kohtuullinen silti, siitä huolimatta että muualta olen lukenut kuinka kaikki ensikertalaisetkin saavat kilokaupalla chilejä puskasta parista. Reilu 300 g kypsyi puskissa, ja suunnilleen saman verran kypsytin sisällä. Vihreiksi jäi/saa jäädä n. 200 g. 

Meillä kuluu Tabascoja melkoista vauhtia, ja tänä vuonna ajattelin kokeilla tabascomaista soossia omista Serranoista suunnilleen Perin ohjeen mukaan. Serrano on ollut 90-luvulta lähtien lempichilini. Sain silloin yhdeltä amerikkalaiselta kasvigenetiikan proffalta Serranon siemeniä (hän teki ikimuistoisen maukasta chili con carnea, toi itsekasvattamiaan kuivattuja chilejä mukanaan ja valmisti ehkä parhaan chilin mitä olen syönyt), ja sen jälkeen olen kasvattanut niitä aina kun vaan mahdollista. Eniten käytän niitä hilloon ja sen lisäksi ruokaan joko tuoreena (pakastettuna) tai kuivattuna. Mutta jos tästä kastikkeesta tulee menestys, saan siihen uppoamaan vaikka koko sadon:

Muista hanskat!

500 g Serrano-chilejä (tai mitä haluatkaan)
2.5 dl etikkaa (10% väkiviinaetikka, Rajamäki)
0.5 dl vettä
0.5 rkl suolaa
1-2 limen mehua

Muista hanskat!

Poista chileistä siemenet ja vaalea sisus. Pilko pieniksi ja jatka pienimistä tehosekoittimessa. Lisää suola ja nesteet. Surraa tehosekoittimessa kunnes seos on ihan hienoa. Laita seos tiheään siivilään, ja puserra neste sopivaan astiaan. Kastikkeen voi säilöä pieneen pulloon ja tarvittaessa pakastaa. Jos pakastat pulloissa, muista jättää laajentumisvara.

Varovaisuus kannattaa muistaa, ainakin mitä tulisempia chilejä käyttää. Serranot eivät ole kovin vahvoja, mutta kyllä ne henkeen käyvät silti. Ja jos hanskaan tulee reikä, se kannattaa vaihtaa. Eikä purkkapalloja kannata puhallella. Ja jos sinulla ei ole silmälaseja, suosittelen suojalaseja (ai miten niin tästä tulee radioaktiivisuustyöskentely mieleen?).

Tästä se alkaa
Serranot pilkottu, siemenet poistettu ja valiosiemenet kerätty
Valmista kastiketta n. 400 ml, sen lisäksi hyvä pohja marmeladille
Oikealla alkuperäisen ohjeen mukainen Habanero sauce2 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Tätähän on testattava, vaikka serranoa ei olekaan! Taida laittaa habaneroa ja jotain mitäsattuu chiliä.

Kerro oliko maku erinomainen, hirmuhyvä vai jotain muuta?

sauvajyvänen kirjoitti...

Maku oli minusta aivan erinomainen, mutta olenkin Serrano-fani, eli ehkä vähän puolueellinen. Miehen mielestä maku on liian mieto, vaikkakin hyvä, ja hän käyttääkin lisänä reilusti tuota Habanero-soossia.

Seuraavan kerran lisään vähän enemmän etikka-vettä, soossi on aika paksua noin tehden, ehkä jopa melkein puolet lisää.

Minä pidän näistä enemmän (siis tästä omasta ja tuosta Habanero-soossista) kuin Tabascosta, näistä puuttuu se Tabascolle tyypillinen kitkeryys, vai sanoisinko pistävyys.