perjantai 5. lokakuuta 2012

VillisikaliemiViimeksi kun paloittelimme villisian laitoin ylimääräiset luut pakastimeen lientä varten. En ehtinyt silloin heti keittää lientä, ja senkään jälkeen en ole "ehtinyt" ennen kuin nyt. Tein tumman liemen minulle tavalliseen tapaan:

n. 1 kg villisian luita
pala juuriselleriä
porkkanoita
1 iso punasipuli
1 valkosipulin kynsi

3 l vettä
merisuolaa

varsiselleriä
3 laakerinlehteä
1 lipstikan lehti
persiljan varsia reilusti
kokonaisia musta- ja valkopippureita
2 maustepippuria
muutama timjamin oksa tai muita yrttejä mitä löytyy

Laita luut, juurekset ja sipulit uunivuokaan. Käytä mitä tahansa juureksia on saatavilla. Tällä kertaa tein aika lihaisan liemen, joten juureksia ei ollut tuon enempää. Paahda uunissa reilu puoli tuntia 250 asteessa, tai kunnes luut ovat saaneet väriä. 

Kaada luut ja juurekset kiehuvaan suolattuun veteen. Suolan määrä riippuu siitä kuinka suolaista lientä haluat. Keitä vähän aikaan ja kuori mahdollisesti syntyvä vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää tule, lisää kaikki haluamasi mausteet joukkoon. Keitä n. tunti. Siivilöi tämän jälkeen liemi. Jos haluat tiivistää lientä, jatka keittämistä siihen asti kun olet tyytyväinen nesteen määrään. Anna jäähtyä ja kuori rasva pois. 

Liemen voi joko pakastaa tai säilyttää jonkin aikaa jääkaapissa ennen käyttöä. Minä keitän liemiä aina reilusti kasaan, sillä pakastimessa ei ole ylimääräistä tilaa. Käytän useimmiten pieniä minigrip-pusseja, jotka sitten sulatan, lisään vettä ja käytän keitoissa, kastikkeissa, risotoissa tai padoissa


Ei kommentteja: