lauantai 13. lokakuuta 2012

Sian etulapa uunissa


Isä oli ottanut teurastamastaan possusta etulavan sulamaan. Se oli iso pala, arviolta varmaan yli 3 kg. Miesten ollessa hirvimetsällä minä tein ruuan. Melko täydellinen mökkipäivä, siitä huolimatta, että lapset heräsivät seitsemän aikoihin väsymyksestään (tai äitinsä univelasta) välittämättä; heräsivät aikaisin ihan siitä ilosta että heräsivät mökillä. Yhdeksään mennessä oltiin syöty aamiainen, puettu vedenpitävät vaatteet ja päästy ulos puuhailemaan. Isompi rakensi itselleen ulkokeittiön uuneineen päivineen, pienempi rakensi asuntolaivan johon aikoi muuttaa. Mökin pihalla on paikoitellen nilkkaan asti vettä, liekö siitä saanut inspiraation. (ps. Neljään mennessä pienempi ulkoili pelkissä pikkukalsareissa, isommalla oli sentään pikkareiden lisäksi T-paita päällä. Hikipäässä kumpainenkin, ulkona +3 astetta. Tämä pikku-anekdootti etenkin Jenkan iloksi ;) )

Minä jatkoin sadonkorjuuta, kymmeneen mennessä oli kerätty ja pesty porkkanoita, palsternakkoja ja punajuuria sekä syöty lasten kanssa pellosta herneitä jotka olivat edelleen hyviä. Ruoka oli uunissa ennen yhtätoista, savusauna lämpiämässä puoleenpäivään mennessä ja sitten olikin pienten nokosten aika. Pataan tuli kaikenlaista syksyn satoa ja muuta hyvää:

voita/öljyä
Kuva rajattu niin että vanha haisaapas näkyy
sian etulapa (n. 3 kg tai yli tällä kertaa)
pieniä palsternakkoja
pieniä porkkanoita
iso pala lanttua
muutama lehtisellerin varsi
2 salottisipulia
2 isoa hopeasipulia

½ dl balsamico-etikkaa
½ dl soijaa
1 rkl hunajaa
2 dl liettualaista kotikaljaa
2 dl vettä
viherpippuria
yrttisuolaa

Paista lihan pintaa kiinni sen verran kuin saat. Kuori ja pilko juurekset ja vihannekset lisää ne lihan joukkoon pataan. Sekoita nesteet ja mausteet keskenään ja kaada pataan. Pataan saattoi eksyä myös yksi hirven keittoliha. Laita pata kansi päällä 250 asteiseen uuniin ja laske lämpö n. 140 asteeseen. Anna padan hautua uunissa melkein koko päivä, vähintään viisi-kuusi tuntia. Syötiin keitettyjen perunoiden ja punajuurien ja italiansalaatin kanssa. Tämä on niin lempiruokaa, sekä lasten että aikuisten.

Ja sitten vaan oleilemista ja savusaunassa saunomista.
 
Padan kansi oli ihan kiinni lihassa ja ruskisti sitä

4 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Melko täydellisen oloinen päivä ruokaa myöten!

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, niin oli. Hyvä kirja vielä kruunasi päivän :)

Tusla kirjoitti...

Melko punajuuren väriset hait!
Ihana päivä. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tusla, niinhän ne on. Ja minä olen aina puhunut niistä puolukanpunaisina, mutta nehän ovat punajuurenpunaiset :)