maanantai 8. lokakuuta 2012

Savimaan realismia ja vihannesliemi


Näettekö koskaan tälläisiä sadonkorjuukuvia missään? Huomaatteko että porkkanakasassa on neljän värisiä porkkanoita (oranssi, keltainen, valkoinen, violetti)? Jep, en minäkään. Mutta tätä se on sadonkorjuu savimaasta supermärän syksyn jäljiltä. Porkkanoiden ja palsternakkojen ympärillä oli aina kourallinen savea, joten nostaminen oli aika hidasta. Tänä vuonna sadonkorjuu on tosi pahasti myöhässä, osin säiden takia, osaksi omien kiireiden vuoksi. Viime vuonna tähän aikaan luulin, että seuraava vuosi olisi vähemmän hektinen, mutta väärässä olin. Nyt luulen, että oikeasti ensi syksy olisi helpompi, oikeastaan sen on pakko olla, katsotaan sitten mitä mieltä olen vuoden päästä.

Ei ole pelkoa, että satoa pitäisi kärrätä kottikärryillä kotiiin, mutta ihan mukavasti korilla kannettavaksi sentään riittää. Punajuuria tuli vähän mutta pieniä, sen sijaan sipuleita ja porkkanoita melkein kuten viime vuonna. Ja palsternakkaa tulee paljon, tosin aika pientä. Muutama valioyksilö sentään joukossa on ollut. Yhden pikkuruisen spagetti-kurpitsan vielä löysin, mutta muut muutamat kesäkurpitsat heitin kompostiin, olivat mädäntyneet ennen kunnollista kasvua. Lehtikaalia riittää vielä vaikka millä mitalla, vaikka kesän pehmeys on jo hävinnyt. Mutta ei se haittaa, niitä on käytetty pitkin kesää todella paljon ja kuivattukin ämpärikaupalla. Noita on tarkoitus käyttää siihen asti kunnes lunta tulee liikaa. Loput juureksetkin pitää vielä jossain vaiheessa ehtiä käydä nostamassa ylös.

Sadonkorjuupäivä on hyvä päivä tehdä vihannesliemi. Siihen saa upotettua liian pienet porkkanat ja palsternakat, aiemmin tähteeksi jääneet parsakaalien varret, pakastettujen persiljoiden varret ja purjojen vihreät osat. Vihannesliemi on siitä kiva, että sen voi tehdä aina siitä mitä sattuu olemaan, varsinaista hävikstä herkuksi keittelyä. Varsiselleriäkin oli vielä jäljellä, joten hyvä liemi syntyi näin:

4 l vettä
400 kg pieniä porkkanoita
250 g pieniä palsternakkoja
iso pala juuriselleriä
iso pala lanttua
2 ison parsakaalin varsi
1 purjon vihreät osat
1 iso sipuli kuorineen
1 valkosipulin kynsi
nippu persiljan varsia
4 laakerinlehteä
timjamia tai mitä yrttejä onkaan
1 rkl yrttisuolaa
musta- ja valkopippureita

Pese ja kuori juurekset. Voit jättää porkkanat ja pienet palsternakat kuorimatta. Halkaise juurekset sopivan kokoisiksi, pilko muitakin kasviksia vähän. Lisää kaikki aineet veden joukkoon ja anna kiehua tunnin verran. Siivilöi liemi ja keitä tarvittaessa kokoon. Liemen voi pakastaa sopivissa annoksissa.

Ehkä paras vihannesliemi jonka olen koskaan tehnyt, ja kauniin värinen.

2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Sinullahan on mahtava sato, vaikka mitä ihanuuksia!

Minulla oli tuo sama mädäntymisongelma kesäkurpitsan kanssa oikeastaan koko kesän.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kehuista, onhan tuo totta. Kai sitä vaan on niin hamsteri, että kaikkea pitäisi tulla niin, että sillä pärjää pitkälle vuotta. Ja saisi olla helpompaakin ;) Kesäkurpitsasta, sain muistaakseni seitsemästä taimesta n. 10 kesäkurpitsaa yhteensä. Ei ole koskaan ollut tälläistä.