tiistai 3. heinäkuuta 2012

Yrttisuola lihalle ja kalalle

Viime vuonna innostuin tekemään yrttisuolaa niin, että sitä riitti joululahjoiksi asti. Tänä vuonna ajattelin tehdä tavallisen yrttisuolan lisäksi oman suolan lihalle ja kalalle.

Yrttisuola lihalle:
Ylhäällä kalasuola, alempana lihasuola

500 g merisuolaa
reilusti lipstikkaa
reilusti persiljaa
sopivasti timjamia
vähän oreganoa
vähän selleriä

Yrttisuola kalalle:

500 g merisuolaa
reilusti tilliä
sopivasti persiljaa
sopivasti sitruunaruohoa
vähän ruohosipulia
vähän timjamia
muutama lehti mustaviinimarjapensaasta
raastettua sitruunankuorta


Laita yrtit ja suola tehosekoittimeen. Aja hienoksi jauheeksi. Levitä kuivumaan laakealle alustalle, siirrä purkkiin kun on ihan kuivaa. Minä annoin viime vuonna kuivua suunnilleen viikon verran, sekoittelin aina välillä, jotta ei kuivu paakkuiseksi.

6 kommenttia:

mammukka kirjoitti...

Hyvä idea! Tätähän pitää tehdä. Kuivaan aina yrttejä, mutta luultavasti yrttisuola tulisi paremmin käytettyä kuin yrtit monesta eri purkista. Kiitos kovasti kun jaoit tämän vinkin!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meillä on ihan valtavasti persiljaa, taidan huomenna tehdä persiljasuolaa. En muuten ehdi kyllä koskaan kaikkea käyttää.

Jonna kirjoitti...

Lipstikkasuola on ollut suunnitteilla, mutta tämä monen yrtin yhdistäminen on ihan huippuidea. Kun nuo yrtit tuosta vielä hitusen kasvaa...

sauvajyvänen kirjoitti...

Mammukka, yrttisuolaa kannattaa tosiaan tehdä. Ja siitä saa kivan pikkulahjan tai tuliaisen, jos on paljon yrttejä.

Campas, minä pakastan ylimääräisen persiljan. Rasiasta tai minigrip-pussista on helppo ottaa tarvittava määrä, ja se on melkein kuin tuoretta, ainakin parempaa kuin talvella myytävät ruukkupersiljat.

Jonna, öisin unta odotellassa tulee aina parhaat ideat ;)

annemi kirjoitti...

Itsekin innostuin tekemään yrttisuolaa ensimmäistä kertaa itse ja olenkin käyttänyt sitä tosi ahkerasti :) omassani on vain lipstikkaa, täytyypä kokeilla tuota sinun versiotasi myös.

sauvajyvänen kirjoitti...

annemi, niihin voi tosiaan upottaa vaikka mitä yrttejä, tulee tosi hyvä makulisäys ruokaan kuin ruokaan.