perjantai 28. heinäkuuta 2017

Hirven niska kamadossa


Samalla vaivalla kun kamadon lämmittää yhtä lihaa varten, tulee siellä toinenkin liha. Olin jo aiemmin huomannut että pakastimessa on pala hirvenniskaa, joten otin sen samalla sulamaan kun otin kauriin lavat. Blogista löytyy aiempikin postaus hirvenniskasta, hyvin onnistunutta pataa sillä kertaa isommasta palasta, joten odotukset olivat nyt erityisen korkealla.

Tällä kertaa niska oli sahattu kiekoiksi, eli minulla oli kaksi n.5 cm paksuista palaa luullista lihaa. Pintaa tuli näin enemmän, mutta mehevämpää lihasta tulisi isompana palana, molempi parempi. Täytyy sanoa, että niska maistui vielä paremmalta kuin paisti näin tehtynä.

2 palaa hirven niskaa, yhteensä 1,6 kg (liha-luu-paino)
omenamehua ja Worcester-kastiketta

Kuiva-rubi:
2 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl viherpippuria morttelin kautta
4 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
rosmariinia pieniksi leikattuna
timjamia ilman varsia
1 tl chiliä (nyt sekä savustettua Aji Fantasya että Chipotle-sekoitusta)

omenamehua

Sulata lihat ja taputtele ne kuivaksi esim. talouspaperilla. Sudi lihojen pintaan Worcester-kastikketta sekä sumuta omenamehua. Valmista rubi ja hiero se lihan pintaan, taas määrät ovat suuntaa antavia.

Lämmitä kamado-grilli n. 100 asteeseen. Laita palavien hiilien päälle pari kiekkoa omenapuuta (tai muuta savustuspuuta) ja laita lihat ritilälle. Käännä lihat tunnin päästä, lisää uudet savustuskiekot jos edelliset ovat palaneet. Kun liha on n. 67-70 astetta, kääri lihat folioon, siihen meni aikaa 2 tuntia. Jatka vielä grillaamista niin, että sisälämpö on n. 88 astetta, siihen meni aikaa toiset kaksi tuntia. Anna lihan vetäytyä foliossa vähintään tunti. Maista lihaa ja matkusta muinaisuuteen.

Revi kypsä liha suikaleiksi. Keitä sille yksinkertainen kastike:

1 tlk hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 dl omenamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl kuivattua savuchiliä tai maun mukaan
1 tl cayenne- ja chilipippuria yhteensä tai maun mukaan

Keitä kastiketta kokoon puolisen tuntia. Lisää liha joukkoon ja lämmitä vielä hetki lihaa tarvittaessa.

Syötiin sämpylöiden välissä (Muhku-sämpylät joita Henri Alen suositteli twitterissä), lisänä sipulia, tomaattia, salaattia ja piparjuurella maustettua ranskankermaa (piparjuuri, etikka, suola, sokeri). Kerrassaan mainio ruoka.

Lihaa ja soosia jäi vielä yhteen ateriaan, joten loistava pastakastike tiedossa. 

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kiitos.syksyllä pitää olla asialla ton hirven niskan kans. Varmaan menny jauhelihaksi...

Mutta nyt on pakko sanoa että mitä, kehuiko Alen Muhkuja? Ja tykkäsittekö te? Jos nyt näin nätisti sanon niin olen vahvasti eri mieltä....

sauvajyvänen kirjoitti...

Alen sanoi twitteristä muhkuista, että ostaa niitä silloin kun tekee helposti hamppareita. Minä ostin porkkanamuhkuja, ja meillä esikoinen sanoi että parhaat porkkanasämpylät mitä on ikinä syönyt. Ja söi kaksi tuollaista sämpylää (ilman soosia tosin mutta kuitenkin). Se on liha- ja leipä-kriittisellä melkein teinillä paljon se.

Joo niska on tällä hetkellä ihan lemppariosia hirvestä, varsinkin sellaisena isona palana. Meillä tuolla arvotaan aina lihalaatikot, että on tuurissaan tuleeko sitä vai ei.

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Sulla on jälleen upeita raaka-aineita, hirveä ja kaurista! Jos joskus luovun tuosta pihatakasta, joudun kyllä arpomaan pahasti Kamadon ja Green Eggin välillä. Miten sä tykkäät tuosta Kamadosta, toimiiko niinkuin haluat?

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, meillä on siis Patton-merkkinen kamado, sellainen missä olisi vielä pizza-luukku. Oli edullisempi kuin Green Egg, ja todella hyvässä tarjouksessa. Ei oltaisi raatsittu yli tonnia laittaa grilliin, siksi ostettiin tuo. Se on sellainen vaalean kerman värinen, pitääkin ottaa kuva siitä johonkin mukaan.

Minä tykkään siitä todella paljon, tämä ylikypsä liha on todella hyvää ja tuntuu onnistuvan aina, savustus toimii hyvin, ja olen saanut ihan kelvollisia medium-paistejakin. Meillä on kaasugrilli, jonka kanssa en oikein koskaan ole päässyt sinuiksi, kun koko lapsuuden ja nuoruuden olen tottunut avotulella pelaamaan, tämän kamadon kanssa pääsin heti sinuiksi.

Ainoa mitä en ole vielä onnistunut, on saada grilli riittävän kuumaksi pizzaa varten. En vaan pääse siihen n. 350 asteeseen ja en ole löytänyt mistään neuvoja siihen.