perjantai 16. elokuuta 2019

Sikke Sumarin mustikkapiirakka


Vuoden 2019 (ehkä ainoa) mustikkapiirakka on Sikke Sumarin mustikkapiirakka. Tämä(kin) vuosi on poikkeuksellinen marjavuosi, sillä metsästä en ole löytänyt toistaiseksi mitään marjaa. Tuleva vuosi meneekin sitten puutarhan viinimarjoilla ja ostomarjoilla. Pakastin viinimarjoja monta litraa enemmän kuin tavallisesti, ja sen lisäksi olen ostanut paljon muita marjoja; mansikkaa moneen kertaan, samoin vadelmaa, nyt ostin vielä näiden lisäksi pensasmustikkaa ja yhden laatikon metsämustikkaa. Pakastin eilen melkein kaikki marjat, iltapalalle tein hyvän kuningatarrahkan, ja toki säästin marjoja aamiaiselle ja tämän päivän välipalalle. Mansikoita kului taas paljon suoraan laatikosta, mikä tietysti on hyvä, eipähän tarvinnut perata niin paljoa.

Tein mustikoista myös yhden piirakan. Ostomarjat olivat ihan hyvälaatuisia, mutta se mustikkametsän tuoksu ja maku niistä kyllä puuttuu, joten toivon totisesti että ensi vuonna saisin taas mustikkaa tutuilta paikoilta. Ehkä se tuoreus on kaiken ydin, tai sitten tuttujen paikkojen marja on vaan parasta.

200 g voita
3 dl vehnäjauhoa
0,75 dl ruisjauhoa
1 dl sokeria
2 rkl fariinisokeria
½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa

7 dl mustikoita
3 rkl hillosokeria

Paahda voita kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne sulan voin sekaan (minun fariinisokeri oli vähän paakkuista, joten laitoin sen ensin sulan voin sekaan, ja sekoitin loput kuivat aineet sen jälkeen). Levitä taikina uunivuokaan (mieluiten metallinen vuoka). Levitä mustikat ja hillosokeri pohjan päälle.  Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Tämä oli nopea ja helppo piirakka tehdä, ja maku on kaikkien kehujen mukainen. Piirakan voi syödä heti lämpimänä. Pohja on niin karamellimainen näin tehtynä, ettei piirakka kaipaa edes vaniljakastiketta tai -kermaa.


ps. Tätä piirakkaa voisi tarjota kuninkaallekin. Onkin siinä mielessä merkittävä vuosi, että nyt on 42 vuotta Elviksen kuolemasta. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas minulle uusi ja hyvä! ohje. Aina kannattaa näitä sivuja vilkaista.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos! Minullekin tämä oli uusi löytö, ystävä oli tehnyt ja suositteli. Hyvä että vanhojakin ohjeita löytyy uudelleen ja uudelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Mienkiintoinen resepti. Pidän ruisjauhoista ja fariinisokerista tässä. Ja tuo voin paahtaminen myös uusi minulle. Kardemummaa ei nyt sattunut mökillä olemaan. Se varmaan vielä parantaa makua. Nyt vielä uunissa, tulossa sunnuntain jälkkäriksi. Kiitos ohjeesta!