keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Blogin päivitystä pienesti - puutarha


Kun aloitin blogin pitämisen, ajattelin jakaa kirjoitukset kolmeen osaan tunnistein. Hyvin pian ruuan kohdalla huomasin, ettei jako toimi, se vaan on ihan liian karkea jako. Puutarhajutut olen tähän saakka pitänyt kokonaan puutarha-tägin alla, ja asia on häirinnyt minua jo jonkin aikaa. Ensinnäkin juttuja on jo kertynyt jonkin verran, ja toiseksi, tiedän että joku on kiinnostunut pelkästä ruukkupuutarhasta, toinen savisesta palstamaasta jne., ja näiden hakeminen blogista on ollut mahdotonta

Mikäpä olisi parempi tapa viettää kesälomapäivää jolloin ulkona on +10 astetta, vesi on +16 ja vettä vihmoo aina silloin tällöin, kuin päivittää blogin tunnisteita kuntoon. Aloitin nyt puutarhasta, toisella kerralla aion käydä leivonta-tägin kimppuun, ja jakaa sen suolaisiin ja makeisiin leipomuksiin, tai sitten luopua koko tägistä, mietitään vielä. Säilytin vielä puutarhan, mutta sen lisäksi lisäsin seuraavat tunnisteet:

Palstaviljely - kaikki mikä liittyy saviseen kaupungin vuokrapalstaan. Asiaa savimaan viljelystä, keittiöpuutarhan sadosta, suunnitelmista ja maanparannuksesta. Kitkemistä, turhautumista ja riemua, kaikkea löytyy.

Ruukkuviljely - viljelen omalla pihalla ruukuissa chilejä ja tomaatteja ja jonkun verran yrttejä. Alkuvuosina satokuulumisia, nykyisin eniten valitusta johtuen monesta peräkkäisestä huonosta kesästä.

Laatikkoviljely - minulla on pihassa muutama kasvulaatikko, joten juttuja niiden hoitamisesta ja sadosta. Viljelyä pienesti, lähinnä salaatteja ja lehtikaaleja, vähän muuta.

Mökinkasvimaa - viljelen myös mökillä pientä, reilun puolen aarin kokoista kasvimaata (yllä kuva tältä viikolta). Kasvimaa on savimaata, joten lisää savimaakuulumisia, suunnitelmia, kitkemistä ja satoa.

Marjapensaat - minulla on sekä kaupungissa että mökillä paljon marjapensaita. Niiden hoitoa, satoa ja muita kuulumisia

Hedelmätarha - kaupungissa muutama hedelmäpuu, mökillä enemmän. Juttua hedelmäpuista, leikkuusta, sadosta ja tuholaisista.

Kukkapenkki - tämän alta löytyvät jutut sekä oikeasta perennapenkistä että ihan tavalliset kirjoitukset kukista joita kasvatan mökin kasvimaalla ja palstalla.

Puutarhajuttu - jonkin verran on kertynyt myös ihan yleisiä juttuja puutarhasta, filosofiaa, haasteita, yleistä pohtimista. Nämä kaikki sekalaiset tarinat löytyvät tämän tunnisteen alta. 

Toivottavasti blogista löytää nyt paremmin ihan pelkästään tunnisteiden avulla juttusarjoja, jos joku sellainen kiinnostaa. Toistaiseksi en ole lisäämässä erillisiä välilehtiä eri asioille, vaikka käteviä nekin olisivat. Huomasin että puutarhajuttujen määrä on laskenut paljon viime vuosina. Kesät ovat olleet sellaisia, ettei satotarinoita juurikaan ole tullut.

2 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Niin siistit penkit (ja blogin palstat :))! Kasvu on siellä etelässä selvästi pidemmällä, mutta mä olin myös myöhäinen kylväjä. Eipä ole ainakaan tarvinnut kastella tänä kesänä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos :) Myöhäinen kylvijä täälläkin, mökin maa on aina pitkälle kylmää. Ja kylmää on edelleenkin, ei kasvu etene yhtään.