sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Valkosipuliperunat


Kun olin lapsi/nuori, valkosipuliperunat olivat harvinaista herkkua ja juhlavampaa ruokaa. Niitä syötiin yleensä kun oli jotain juhlaa, pientä tai suurta, ja joskus harvoin ihan tavallisena viikonloppuna. Mitään varsinaista reseptiä minulla ei ollut, luulisin että äitikin teki aina vaan sen mukaan mitä sattui tulemaan. Meillä perunat olivat aina kunnolla pehmeitä, ja luulisin että äiti paistoi pidempään ja vähän miedommalla lämmöllä. Mutta kunnolla pehmeää näinkin tuli. Valkosipulia oli aina reilusti, minä laitoin nyt vähemmän, että kelpaisi lapsillekin. Kuulemma oli juuri parempaa kuin keitetyt perunat, eli aika alhaalla peruna-asteikossa lasten mielestä, minusta nämä olivat juuri niin hyviä kuin muistinkin.

8 keskikokoista/isohkoa perunaa
1 keskikokoinen sipuli
4-8 valkosipulin kynttä
suolaa
2 dl kermaa
2 dl vettä kermapurkin huuhteluun (tai yhteensä 4 dl kermaa)

Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi, minulla 2 mm. Kuori ja viipaloi sipuli samoin. Viipaloi valkosipulin kynnet. Asettele uunivuokaan kerros perunoita, vähän sipulia, valkosipulia ja ripaus suolaa. Jatka kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Kaada kerma päälle. Jos haluat oikein hyviä perunoita, käytä 4 dl kermaa. Tavallisena sunnuntaina yksi purkki voi riittää (etenkin jos enempää ei ole), huuhtele kermapurkki vielä vedellä ja kaada sekin perunoiden päälle. Paista 200 astetta 1 h 30 minuuttia. Jos muistat, peittele vuoka jossain vaiheessa foliolla, etenkin jos et halua kovin tummia perunoita. Ja muista että neste kuohuu jonkin verran, eli kannaatta valita sellainen vuoka, jossa jää tilaa riittävästi. Pitää ihan ihmetelle miten näitä ei ole tullut tehtyä yli vuosikymmeneen, en ainakaan muista tehneeni.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Oi, valkosipuliperunat olikin herkullisia, ja juuri silloin kauan sitten. Mitähän siinä tapahtui? Mulla oli varmaan se, että aloin inhoamaan kermaa, kyllästyin ihan tyystin siihen. Nyt jo pystyn pieninä annoksina laittamaan kevytkermaa johonkin ruokaan ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Oletko kokeillut perunoita kasvis- tai lihaliemen kanssa? Sekin on hyvää. Jos juusto menee, se on hyvää tuollaisessa liemeen tehdyissä valkosipuliperunoissa.