perjantai 2. elokuuta 2013

Savukalasalaatti (suoraan 80-luvulta) ja savukalatahna


Piti se tämäkin päivä nähdä. Että tein sitä samaa (suunnilleen) savukalasalaattia jota sai lapsena syödä aina. Sitä salaattia jota tehtiin aina mökkivieraille (siltä ainakin tuntui) sen lättänän kakun lisäksi. En ole salaattia koskaan itse tehnyt, tai siis tietysti sitä usein oli äidin apuna tekemässä, mutta siis niin, että olisin itse sitä jollekin tehnyt. Esikoinen tykkäsi todella paljon, pyysi tekemään uudestaan pian, mies totesi että kyllähän tämä ihan kasaria on. 

Kaikki alkoi siis mökiltä ja mökin katiskasta josta tuli neljä hyvänkokoista suutaria. Kuka hullu sellaisen määrän savusuutaria söisi (jos ei ole pakko), joten ajattelin jatkojalostaa kalat. Perkasin ne neljä suutaria, ja kaikkien neljän ruodottomat kylkilihat laitoin tähän salaattiin. Tästä tuli sellainen sopiva annos neljälle leivän lisäksi syötynä

1 dl riisiä
savukalaa (ehkä n. 3-4 dl perattuna)
½ kurkku
1 omena
pieni purjo tai sipulin varret

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 tl sinappia
2 tl sokeria
1 tl suolaa (riippuu kalan ja riisin suolaisuudesta)
1 rkl etikkaa (tai vajaa)
silputtua tilliä

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä, anna jäähtyä. Perkaa kala. Pilko kurkku, omena ja purjo tai sipulin varret pieniksi. Sekoita kaikki salaatin aineet keskenään. Valmista kermaviilikasti sekoittamalla kastikkeen aineet keskenään ja lisää se salaatin joukkoon Minä en käyttänyt ihan koko määrää salaattiin, sillä salaattiannos ei ollut kovin suuri. Muistelisin että äiti lisäsi aina vielä herneitä salaattiin, mutta niitä en muistanut etukäteen.

Joo, kyllä tämä on ihan selvää kasaria.


Loput kalasta tuli käytettyä savukalatahnaan, ja hyvää siitä tulikin. Mies oli saanut jossain savusiiasta tehtyä tahnaa ja pyysi minua tekemään samanlaista. Tein tahnan näin:

n. 3-4 dl savukalaa
1 prk smetanaa
1 sipuli
suolaa tarvittaessa
1-2 rkl sitruunanmehua
pippuria myllystä
tilliä jos on (ei ollut)

Perkaa kala suunnilleen hyvin (tähän käytin ne ruotoiset osat suutareista). Laita kala ja smetana tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi. Pilko sipuli hienoksi silpuksi ja sekoita tahnan joukkoon. Lisää tarvittaessa suolaa. Purista vähän sitruunamehua joukkoon, rouhaise pippuria samalla. Tillikin sopisi hyvin, mutta se jäi laittamatta. Tahna on hyvää leivän päällä, erityisen hyvin se sopisi esim. kolmioleipiin tai hapankorpun kanssa.


ps. Nyt on mehut keitetty, 6 maijallista tänä vuonna, 2 punaista ja 4 mustaa. Ei ollut kamalasti marjoja, ei. Lisäksi heräsin mökillä kukonlaulun aikaan ja poimin 5 l vadelmia. Enemmänkin olisi ollut, mutta ei ollut aikaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, 80-luvun kesät, huoleton lapsuus, kalasalaatti ja lättänäkakku.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, ja rumat vaatteet, kamalat silmälasit (joita taas näkee!) ja tulvavuodet.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

En ois uskonut että ne kasari-silmälasit vois ikinä tulla uudestaan muotiin.. Valitettavasti olin väärässä!
Kalasalaatti on onneksi klassikkokamaa!

Hiidenuhma kirjoitti...

Kasari :D

Minä keräsin eilen marjat mökin mustaherukkapensaista. Ajattelin, että huono sato liittyy vähän huonoon sijaintiin (liian varjoista), mutta taitaa olla muutenkin huonompi herukkavuosi.

Jonna kirjoitti...

Jos silmälaseihin vertaa, niin tämä on kyllä huomattavasti parempi muisto kasarivuosista. Mieluummin ottaisin tämän comebackin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jokihaka, sanos muuta. Niitä laseja näkee nyt nuorilla. Ja sitten ne taas katsoo aikuisena koulukuviaan ja miettii että kyllä oli pöllön näköiset lasit, voivoi.

Hiidenuhma, meillä ainakin tuli huonosti marjaa, sekä mökillä että kotona. Oma punaviinimarjapensas tuotti vain 2.5 l marjaa, kun viime vuonna tuli ämpärillinen samasta puskasta.

Jonna, juurikin niin. Ja tuntui maistuvan uudellekin sukupolvelle.