torstai 15. elokuuta 2013

Kyyhkyn kivipiira ruuaksi

Aina silloin tällöin tähän blogiin eksytään hakusanalla kivipiira - ja melkein yhtä usein hakusanalla kivipiiras ;) Linnun kivipiira eli lihasmaha on se mahan osa, joka jauhaa linnun syömän ruuan pieneksi. Lintu syö kiviä, jotka menevät kivipiiraan ja tekevät siellä hienonnustyön. Kivipiirassa on vahva lihaskerros, jonka liike saa kivet toimimaan kuten myllyn ja jauhamaan jyvät ja muun ruuan hienoksi. Tähän aikaan vuodesta kyyhkyn kivipiira on täynnä ainakin jyviä, herneitä ja mustikoita.

Kivipiira on siis iso, hyvänmakuinen lihas, joka on täynnä kiviä ja linnun syömää ruokaa. Sen putsaus on kuitenkin helppoa, ja jäljelle jää (lähes) sydämen veroinen hyvä liha. Ainakin broilerin kivipiiroja saa ostettua siistittyinä, samoin esim. Hauhalan hanhen mukana tulee kivipiira maksan, sydämen ja kaulan lisäksi. Jos kuitenkin itse saa saaliiksi lintuja, kannattaa kivipiira ottaa talteen sydämen lisäksi. Tällöin kivipiira pitää tyhjentää kivistä ja se käy helposti, ainakin jos tietää mitä tehdä.

Aloita tekemällä viilto kivipiiran ohueen kalvoon, siihen kohtaan missä ei ole lihasta alla.


Tee viilto hyvin ohuesti, jotta et riko alla olevaa kivipussia.


Levitä viiltoa niin, että saat kaivettua kivipussin ehjänä pois.


Tämän jälkeen voit vielä siistiä lihas- ja kalvoriekaleita veitsellä. Näin on saatu lihas tyhjäksi, ja kivipiira on valmis käytettäväksi. Lihas on vahvaa ja sitkeää, eli sille sopii pitkä kypsennys esim. padassa. Alempana oleva kivipussi heitetään pois. Näin mustikka-aikaan se kuultaa selvästi sinisenä, kuten kuvasta voi ehkä aavistaa..

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen juttu, pitäisiköhän kuskata joku pulu kävelykadulta keittiöön...

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, ne ainakin on niin kesyjä että voisi saada kiinni ;D

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Täytyy tunnustaa, etten tätä ennen tienyt kiivipiirasta yhtään mitään. Mielenkiintoista oli lukea. Onneksi ihmisillä ei ole tuollaista kivipiiraa. Yhtään en tykkäis syödä kiviä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, minustakin on kivempaa että meillä on hampaat kuin että olisi kivipiira ;) Kiva kun opit uutta.

Nanna kirjoitti...

Hieno oppitunti!
Olispa kiva maistaa sun laittamaa kivipiirasta, Pastiksen oma kun ei säväyttänyt. Ei se ny pahaakan ollu, mutta....

sauvajyvänen kirjoitti...

Onhan se vähän sellaista sitkakkaa lihaa, eli tarvitsee kyllä sen pitkän haudutusajan. Ei se mitenkään erikoiselta maistu minunkaan tekemänä, mutta kyllä se aina syötyä tulee.

Janne Halonen kirjoitti...

Hyvä postaus jälleen kerran. Itsekin koitan hyödyntää metsästämäni riistan mahdollisimman tarkkaan ja kivipiiras on ihan yhtä hyvää kuin sydänkin, eli pataan vaan :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos :) Minäkin aina sanon että sydän ja kivipiira ovat yhtä hyviä, mutta jos pitää valita jompikumpi lautaselle, valitsen sen sydämen ;)