keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Liemi hirvenluistaOlin lasten kanssa seuraamassa viimeisten hirvenvasojen jakamista. Minulla on paljon hyviä lapsuusmuistoja kaikesta hirvenmetsästykseen liittyvästä, ja edelleen minusta maailman toiseksi paras tuoksu minkä tiedän on metsältä palaavan (miehen) tuoksu jossa on sekoitus savua, väkevää metsää ja aavistus verta, jos näin nyt uskaltaa/kehtaa sanoa ääneen. Sellainen primitiivisellä tavalla kiehtova tuoksu jota ei edes osaa sanoin kuvailla, sen vaan tuntee kuten muinaissuomalainen tuntee. Anatomiantietämykseni on saanut erinomaisen pohjan jo lapsuudessa, kun seurasin tarkkaan lihan paloittelua ihan pienestä pitäen. Siinä tuli lihakset, luusto ja muut kudokset tutuiksi, sisäelimistä puhumattakaan. Ja jo lapsuudessa pääsin pelkistetyn tartar-pihvin makuun :D

Tilat ja välineet ovat parantuneet roimasti sitten oman lapsuuden, hyvä niin, sillä se näkyy lihan laadussa ja säilyvyydessä, ja onhan se kiva työskennellä hyvissä asianmukaisissa tiloissa. Omat lapset seurasivat samalla tarkkuudella leikkaamista kuin itsekin aikanaan, kuopusta kiinnosti lisäksi kaikki taljat, luusaha ja muut vempaimet.  

Pyysin kasan luita, ja ne pienittiin ystävällisesti minulle sellaisiksi jotka mahtuvat omaan kymmenen litran kattilaan. Lihaa näissä ei juurikaan ollut, eli tämä liemi sain makunsa todellakin luista ja luiden ytimistä. Vihanneksiakaan en käyttänyt paljoa, osin sen takia ettei kattilaan olisi enempää mahtunut. Paahdoin luut ja kasvikset uunissa ennen keittämistä. Aikaa tähän meni kaikkineen useampi tunti, mutta vaivaa ei juurikaan, ja nyt minulla on 5 litraa vahvaa hirvilientä pakastimessa. Liemen voi laimentaa reilustikin, sen varran makua siinä on, eli varmaan kaikenkaikkiaan tällä vaivalla saan n. 20 l lientä.

luita niin paljon kuin kattilaan mahtuu
3 porkkanaa
1 iso palsternakka
3 sipulia
3 vartta varsiselleriä
2 pientä naurista
vettä

pippureita
laakerilehtiä
persiljaa
timjamia

Laita luut ja pilkotut kasvikset isoon uunivuokaan tai uunipellille. Paahda 225 asteessa vajaa puoli tuntia, niin että juurekset ja lihat saavat vähän väriä. Siirrä kaikki isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että kaikki peittyy. Nosta vesi kiehuvaksi hiljalleen ja ala kuoria vaahtoa niin kauan kuin sitä tulee. Näistä luista vaahtoa tuli paljon, siihen meni varmaan tunti aikaa, eli kävin aina silloin tällöin kuorimassa vaahdon pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää musta- ja valkopippureita sekä jokunen maustepippuri. Lisää myös muutamia laakerilehtiä sekä reilusti tuoretta timjamia ja persiljaa, sekä vettä tarvittaessa. Anna melkein kiehua hiljalleen muutama tunti. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja anna jäähtyä. Kuori rasva pinnalta pois, ja keitä tarvittaessa kasaan ja pakasta erissä. Suolaa en lisää vielä tässä vaiheessa, lisään sen aina vasta ruokaa laittaessa. Loistava liemi patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin, tai ihan sellaisenaan.


ps. Meillä oli kolmasluokkalainen naapurintyttö kylässä samaan aikaan kuin aloin valmistella liemenkeittoa. Hän muisti heti, että olin joskus aiemmin tehnyt samalla tapaa lihalientä ja keittänyt lihasopan sen jälkeen. Minä en enää muista koko juttua, siitä on monta vuotta aikaa, mutta hän muisti heti luukasan nähdessään kuinka oli saanut ihan parasta lihasoppaa meillä. Jes!

6 kommenttia:

Annaleena kirjoitti...

Oi, siellä on laatulientä luvassa! Meille tuli viimeisessä erässä niin vähän luuta, että päädyin keittämään vain soppaliemen. Meille tulee luut usein niin isona, että päätyvät koirille eikä liemeen. Toki sitä lientäkin keitellään, mutta usein se vaatii sahaa ja voimaa. Teillä on parempaa palvelua :)

Ulla kirjoitti...

Varmasti on huikean hyvää hirvilientä. Mieltä lämmittää, kun ei mene hirvestä mikään osa hukkaan :-)

Merja kirjoitti...

Tuolla lailla tulee varmasti ihan parasta lientä! Olisikohan kauppahallissa luita myös myytävänä? Pitää joskus muistaa kysyä, yleensä siellä vaan on nenä kiinni tiskissä pähkimässä mistä sitä haluaisi illan ruoan valmistaa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Annaleena, tuolla on sellainen kunnon saha, millä luut saa kätevästi pienittyä.

Ulla, luita tulee sen verran paljon, että koiratkin saavat osansa.

Merja, olen luita nähnyt ainakin Hakaniemen hallissa, joten miksei muuallakin.

ulla kirjoitti...

Kiitos reseptistä. Tuli kuin tilauksesta kun on tuo hirvenmetsäsytkausi käsillä. Taidan kerrankin käyttää luut ja tehdä lientä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Suosittelen, niin hyvää lientä niistä saa :)