torstai 16. heinäkuuta 2015

Creme brulee strutsinmunasta


Kun kerran olin erottanut strutsinmunasta valkuaisen ja keltuaisen, ajattelin kokeilla miten creme brulee onnistuu keltuaisesta. Ja hyvinhän se onnistui, suorastaan loistavasti. Pelkästään tätä varten kannattaa valkuainen ja keltuainen erottaa. Ja nyt olen sitä mieltä, että jäätelöä on ihan pakko päästä kokeilemaan, jos se on samalla tavalla hyvää kuin tämä, niin suosikkijäätelö on helppo arvata.

4 dl kermaa
vaniljatanko
80 g sokeria
1 dl keltuaista

n. 2 rkl sokeria


Laita kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko, ota siitä siemenet kerman joukkoon ja lisää myös tanko mukaan. Lämmitä kerma melkein kiehuvaksi/kiehauta nopeasti ja siirrä sivuun jäähtymään. Jätä vaniljatanko jäähtymisen ajaksi antamaan makua. Vatkaa sillä aikaa keltuainen ja sokeri vaahdoksi, siitä tuli hienoa melkein valkoista vaahtoa. Poista vaniljatanko kerman joukosta ja lisää kerma vähä kerrallaan munien joukkoon. Kaada seos neljään uunin kestävään annosvuokaan ja siirrä ne isoon uunivuokaan, jossa on niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee suunnilleen kermaseoksen puolen välin korkeudella. Laita 150 asteeseen uuniin ja paista n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ihan kylmäksi. Ennen tarjoilua lisää sokeria tasainen kerros päälle ja polta sokeri tohottimella.

Tämä jähmettyi selvästi nopeammin kuin tavallisista kananmunista tehty creme brulee. Kannattaa ehkä vähän laskea lämpöäkin. Vaikka ulkonäkö ei ole kaksinen (minulla oli käytössä miehen "vähän" isompi tohotin") niin maku oli sitäkin parempi. Tästä saisi ihan täydellisen jälkiruuan fiinimmällekin illalliselle.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Paljonko keltuaista on deseissä yhdessä strutsin munassa? Eikös se ole melkoinen jööti ;)?

sauvajyvänen kirjoitti...

Tässä munassa oli 4 dl keltuaista ja 8½ dl valkuaista. Isohan se on :)