perjantai 23. toukokuuta 2014

Omenapuu kukkiiJa niin se kukkii varmaan kaikilla muillakin. Mutta minä olen erityisen iloinen, sillä minulla tämä on ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun omalla pihalla kukkii omenapuu. Ostin muistaakseni joku 9 vuotta sitten kääpiökanelin pikkupihaamme. Ensimmäisenä vuotena sen ei saanut antaa tehdä hedelmää, joten poistin kukat. Toisena vuotena puu teki yhden omena, joka tippui raakana maahan jossain isommassa tuulessa. Seuraavana talvena sitä söi jänikset: ei omenia. Siitä seuraavana talvena se syötiin runkoon saakka, siis kaikki oksat, ihan kaikki. Olin jo kaivamassa puuta pois, mutta appi sanoi että anna kasvaa, kyllä siitä vielä hyvä puu tulee. Ja sitten odotin ja odotin, kesä kesän jälkeen. Viime vuonna olin jo päättänyt kaivaa kukkimattoman puun ylös ja istuttavani jotain muuta tilalle. Tällä kertaa hätiin tuli naapuri, joka kertoi, että omena tekee hedelmät vasta vähintään viisi vuotta vanhoihin oksiin. Nyt se viisi vuotta tuhosta on kulunut, ja puu on niin kauniissa kukassa etten ollut uskoa silmiäni.

Tämän perjantain vinkki on siis se, että pitää olla kärsivällinen puiden kanssa :) Ja laskea kesiä tuhon jälkeen, kyllä se aika kuluu äkkiä.


Sipulit ja porkkanat ovat jo hyvässä alussa. Kasvimaakuvat ovat otettu muutaman päivän takaa aamuauringossa ennen töihinmenoa. Tillikin on jo mukavan kokoista, samoin ruiskaunokki. Mietin että josko sitä uskaltaisi istuttaa kesäkurpitsat, kurkut ja maissit ulos tänä viikonloppuna. Ja tomaatit ja chilit. En ole varma että olenko ollut näin aikaisessa koskaan, mutta aika lämmintä on ennustettu.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kukkiva omppupuu on niin kaunis. Vanhempieni omppupuilla kesti ainakin 10 vuotta ennen kuin niihin tuli omppuja, nyt niitä tulee vuodesta riipuen paljon tai tosi paljon.

Jonna kirjoitti...

Apua minulla on vielä kasvimaakin kaivamatta ;-)
Hienoa, että sinnikkyys palkittiin. Noista kukista iloitaan varmasti keskimääräistä enemmän.

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, kyllähän tässä isoon satoon on vielä aikaa. Sitä odotellessa.

Jonna, tämä aikataulu on näitä etelän etuja. ja juu, iloitaan ainakin viiden vuoden edestä ;)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meillä taisi kirsikkapuu kuolla tänä talvena. Omenapuu ei eilen vielä kukkinut, mutta ehkä nyt jo :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Harmi kirsikasta. Minulla taisi mennä viiniköynökset, ei ainakaan vielä näy elonmerkkejä. Tääällä päin tuntuu kaikki omenat kukkivan paljon, ilma on sakeana omenakukkien tuoksusta <3