perjantai 2. toukokuuta 2014

Hunajasima

Saatan olla myöhässä tälle vuodelle, mutta olenpahan kunnolla ajoissa ensi vuodelle tämän simani kanssa. Panin siman tulemaan vähän myöhässä, ja vasta tänään korkkasin ensimmäisen pullon, sinänsä harmi kun munkit syötiin eilen. Mutta tämä on niin hyvää, parasta simaa mitä olen tehnyt, ja luulisin että saatan tehdä kesälläkin muutaman kerran, vaikka mustaviinimarjanlehdillä maustettuna.

Tänä vuonna blogeissa on näkynyt monenlaisia simoja, inkiväärijuomia sun muita juomia. Luulisin että kaikki ovat hyviä, mutta hunajasima on niin hyvää, etten usko sen voittanutta löytyvän. Onneksi satuin törmäämään tähän Hunaja.netissä olleeseen ohjeeseen. Lisäsin ohjeeseen yhden sitruunan ja käytin myös sitruunankuoret, muuten tein suunnilleen ohjeen mukaan. Parasta simaa ikinä!

4 l vettä
450 g hunajaa
3 sitruunaa (sekä mehu että kuoret)
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa

sokeria, rusinoita

Kiehauta litra vettä. Laita hunaja ämpärin pohjalle, ja lisää sitruunankuoret (pese sitruunat hyvin, kuori hyvin ohuelti kuoret niin, ettei niihin tule yhtään valkoista nilaa). Kaada päälle 1 l kylmää vettä ja 1 l kiehuvaa vettä. Sekoita niin kauan että hunaja on liuennut nesteeseen. Lisää loput 2 l vettä ja puristettu sitruunamehu. Lisää vesilkkaan sekoitettu hiiva ja sekoita vielä. Anna käydä lämpimässä n. 24 h. Pullota sima, lisää pulloon n. 1 tl sokeria ja pari rusinaa. Sima valmistuu jääkaapissa viikossa, huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Koska olin vähän myöhässä, annoin siman käydä vuorokauden lämpimässä ja sen jälkeen muutaman päivän jääkaapissa.

Tästä simasta ei ole paluuta vanhaan!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei ollut tyhjiä pulloja eikä kylmätilaa siman säilyttämiseen, joten ostimme vain pullollisen tutulta torimyyjältä. Se oli tosi hyvää perinnesimaa, ihan samanlaista kuin äiti teki. Mies pohti simaa juodessaan, että jos joskus tehdään itse, niin pitää testata hunajalla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä on aina sen verran tyhjiä vichy-pulloja, että yhden siman tai kotikaljan saa pullotettua :) Jääkaappikin on tähän aikaan vuodesta melkoisen tyhjä, syyskuussa sinne ei mahtuisi mitään ylimääräistä, hyvä jos yhdelle hyllylle saa jotain ruokaa mahtumaan. Mutta suosittelen joo hunajaa fariinisokerin sijaan.

Kirppu kirjoitti...

Miten sait noin kauniin vaaleata simaa? Minä tein ihan tavallisesta kukkaishunajasta ja se on huomattavasti tummempaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla oli Valosen hunajaa http://valosenhunajatila.fi/ joka on aika vaaleaa väriltään. Luulisin että johtuu siitä? Se oli tosiaan todella raikkaan ja kauniin vaaleaa väriltään.

Mari Koistinen kirjoitti...

Näin noin vuosi myöhemmin tulen kertomaan, että kiva kuulla hunajasiman maistuneen. Se on tietysti myös minun suosikkini :)
Lainasin kehusi myös blogitekstiin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kun tulit kommentoimaan :) Viikonloppuna laitan taas siman tulemaan, kaksinkertaisen annoksen tällä kertaa kun on vieraita tulossa vapun tienoolla.