lauantai 21. tammikuuta 2012

Kalkkuna uunissa


Kaupan pakastealtaassa oli edelleen reilusti kalkkunoita. Ajattelimme pelastaa sieltä yhden parempiin suihin, ja valmistaa kalkkuna yksinkertaisesti uunissa. Tällä kerta ostin edullisen Pirkka-kalkkunan, eli luomusta ei ollut tietoakaan. Eikä tietenkään ollut kaulaa, sisäelimiä tai muutakaan mukana, kaulanahkakin oli hassusti leikattu. Mutta hinta oli kyllä senkin edestä edullinen. Kalkkuna pitäisi sulattaa jääkaapissa, mutta eihän sinne 7-kiloista lintua saanut sopimaan, joten laitoin sen isoon kylmälaukkuun, jossa se sai sulaa pari päivää. 

Tällä kertaa sovelsin kalkkunan paistoon hyvin samankaltaista tapaa, kuin mitä käytin hanheen, vähän oikoen vaan. Siinä samaisessa Jamie Oliverin jouluohjelmassa hän teki kalkkunan myös. Minä en täyttänyt kalkkunaa, sen sijaan tungin muutaman hedelmän sisään. Pinnan alle levitin maustevoita kuten Jamiekin, ja kalkkunan paistoin samanlaisen juures"ritilän" päällä kuin hanhenkin. Kalkkunan liha ei ole yhtä tiivistä kuin hanhen, ja sille riittää vähän lyhyempi paistoaika kiloa kohden.

2 porkkanaa
1 palsternakka
pala juuriselleriä
1 juuripersilja
2 sipulia
pätkä purjoa
timjamia
inkivääriä

1 kalkkuna, 6.9 kg
1 mandariini
1 sitruuna
yrttisuolaa
pippureita
öljyä

75 g voita
1 sitruunan kuori raastettuna
1 mandariinin kuori raastettuna
3 tl yrttisuolaa

Pilko juurekset ja levitä ne uunipannulle. Levitä kalkkunan nahan alle voi, johon on sekoitettu sitruunan ja mandariinin raastettu kuori (ei valkoista osaa) ja yrttisuola. Käytin suolatonta voita, jotta voin lisätä enemmän yrttisuolaa, mutta eihän sillä oikeasti ole väliä. Tein lihan ja nahan väiin pienen loven, ja sitten kaapimella kävin koko rintalihan alueen läpi, jotta nahka irtosi lihasta. Laitoin nokareen voita ja levitin sen nahkan ja lihan väliin, kävi helposti kämmensyrjällä työntäen. Tee viiltoja mandariiniin ja sitruunaan, laita ne kalkkunan sisään. Hiero kalkkunan pintaan vähän öljyä ja haluttuja mausteita. Asettele kalkkuna juuresten päälle, ja laita 275 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Ihan pienen hetken päästä laske lämpö 180 asteeseen ja paista pikkaisen vajaa puoli tuntia kiloa kohden, minä paistoin 3 h 15' tätä kalkkunaa.

Kun kalkkuna on kypsä eli lihaneste kirkasta ja liha irtoaa helposti, laita se folion alle vetäytymään, minä peittelin vielä parilla astiapyyhkeellä lisäksi. Sillä aikaa tein kastikkeen, vaihtelun vuoksi vähän eri tavalla kuin hanhikastikkeen. Siivilöin vuokaan valuneen liemen, otin siitä vajaa puoli litraa kattilaan (7 dl vielä jäi), lisäsin muutaman karpalon, vähän vehnäjauhoja, pari desiä kermaa ja keitin vajaa kymmenen minuuttia. Syötiin perunamuusin ja keitetyn parsakaalin (meillä on aina sitä, kun se on lasten suurta herkkua ja niin vaan hyvää) kanssa. Kastike oli yksi parhaista mitä olen vähään aikaan syönyt, oli jotenkin maut niin vaan kohdillaan.

  

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

On se aika jyhkeä ilmestys! :)
Riittää hieman enemmän syötävää kuin broilerista....

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, siitä saa useamman kastikkeen, keiton ja salaatin, varmaan kymmenkunta ruokaa perheelle. Varsinainen pelastus nyt, kun ei ole juurikaan aikaa tehdä ruokaa.