lauantai 28. tammikuuta 2012

Luumupiirakka


Näin pitkälle aika kului, ennen kuin tuli kokeiltua pakastettua luumua piirakkaan. Kiisseleitä olen niistä keittänyt, tulee todella hyvä kiisseli, eikä maistu samalta kuin kuivatuista luumuista keitetty, aavistus vain samaa makua. Piirakan tein samalla ohjella kuin kirsikkapiirakan, lähinnä halusin tietää että onko taikinan työstäminen helpompaa silloin, kun sisälämpötila on vajaan kolmenkymmen asteen sijaan vajaa kaksikymmentä. Onhan se. Helppo pohja tehdä, ja erittäin hyvän makuinen. Ristikkoa ei ehkä kannata tehdä silloin, kun täyte on ihan sosemaista, se ei paistu niin kauniisti kuin silloin, jos täytteenä on kokonaisia marjoja/hedelmiä.

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl sitruunamehua

½ l survottuja luumuja
1 dl hillosokeria
20 g voita kuutioituna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna, vatkaa hyvin. Lisää jauhot vähä kerrallaan ja lopuksi mausta sitruunamehulla. Kääri taikinapallo kelmuun, pidä jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli 2/3 taikinaa vähän isommaksi kuin piirakkavuoka, nosta sen päälle ja tasoita reunat. Pidä pohjaa jääkaapissa toinen puoli tuntia (ohjeen mukaan, minulla vähemmän). Levitä luumusose ja pilko pikkasen voita päälle. Kauli loppu taikinasta ja leikkaa suikaleiksi. Tee ristikko piirakan päälle ja ripottele vähän sokeria päälle. Paista 220 asteessa kymmenen minuuttia, ja laske lämpötila 175 asteeseen, paista vielä vajaa puoli tuntia. Hyvää jäätekön kanssa, mutta myös ihan sellaisenaan.

2 kommenttia:

luimupupu kirjoitti...

Olen muutaman epäonnistuneen hellekaulimisen jälkeen asettanut kaulittavien piirakoiden sisälämpötilarajaksi 25 astetta. Kuumemmassa voi sulaa ja pohjaa on mahdoton nostaa vuokaan. En tiesä, auttaisiko kivitaso.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, minäkin tiedän nyt ettei kesähelteillä kannata tälläisiä piirakanpohjia tehdä. Mutta kun kirsikkasesonki sattuu hellesesonkiin, niin minkäs tekee :) Kivitaso voisi tosiaan olla hyvä, tai sitten kokeilla kaulia ilmastointilaitteen alla.