perjantai 20. tammikuuta 2012

Risotto hanhen maksasta ja kivipiirasta

Hanhen maksa ja kivipiira ovat isoja ja hyvänmakuisia elimiä. Sydän sen sijaan oli yllättävän pieni, suunnilleen samankokoinen kuin sorsalla. Esikoinen sai syödä sydämen, mutta kivipiira ja maksa päätyivät risottoon. Ne olivat jo kypsiä, sillä olivat paistuneet uunissa kolme tuntia (aika, mikä mm. Jaakko Kolmosen mukaan on ihan liikaa maksalle, ja onhan se). Olin pakastanut ne sen jälkeen, ja nyt tein risoton niistä:pari ruokalusikallista hanhenrasvaa
1 punasipuli
2 dl risottoriisiä
5 dl vedellä laimennettua hanhilientä
1 dl valkoviinia
hanhen maksa ja kivipiira pieninä palasina
reilu loraus kermaa
kourallinen raastettua parmesania (n. 100g)

Sulata hanhenrasva kattilassa, lisää pilkottu sipuli ja riisi, kuullota vähän aikaa. Lisää vähän hanhilientä, sekoittele ja anna riisin imeä liemi itseensä. Lisää lientä vähän kerrallaan reilun vartin kuluessa niin, että riisi jää aavistuksen kovaksi. Lisää maksa ja kivipiira loppuvaiheessa. Lorauta reilusti kermaa ja heitä parmesaani joukkoon, anna hautua vielä hetken aikaa. Hyvää, melko voimakkaan makuista risottoa.


ps. Hanhesta on pakastimessa jäljellä vielä yksi liha-annos, josta tulee 5-6:lle hengelle ruoka. Tämän lisäksi on vielä moneen ruokaan jäljellä lientä ja rasvaa. Jos lasken pelkät ruoka-annokset, hanhelle on tullut hintaa n. 3.6 e/annos. Ei minusta paha näin hyvästä ruuasta, en tiedä mitä mieltä muut ovat. Ja tosiaan vielä liemet ja rasvat päälle, niille en osaa laskea hintaa, valmis lihaliemi ei paljoa maksaisi, mutta toisaalta hanhiliemen maun arvo on mittaamaton, sama pätee rasvaan. Meillä tullaan syömään Hauhalan hanhea jatkossakin!

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minusta tuossa tulee kyllä aika hyvä vastine rahalle, kun yhdestä linnusta syö noin monta ateriaa! Vaikea uskoa, kun lintu on niin laihan näköinen:) Mutta uskon kyllä:) Meillä ankkaa huomenna!

sauvajyvänen kirjoitti...

Olihan se lintu kuitenkin monta kiloa, siitä tosin melkein kilo oli rasvaa :) Mutta kyllä sitä lihaakin jäi paljon.

Hiidenuhma kirjoitti...

Kiitos oivista resepteistä hanhelle. Nyt uskaltaa itsekkin ostaa hanhea, kun on ideoita sen laittamiselle!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva jos resepteistä on iloa! Ja senhän jälkeen kun hanhi on paistettu, voi siitä tehdä vaikka mitä, keittoja, kastikkeita, salaatteja, munakkaita, piirakoita, ihan mitä vaan.