tiistai 20. syyskuuta 2011

Omenahillo, kauraomenat ja mitä vielä

Ostin Hakaniemen torilta Antonovkaa, viimeiset pari kolme kiloa mitä myyjällä oli jäljellä. Lisäksi ostin toista hilloksi sopivaa lajiketta, jonka nimeä en saanut selville. Antonovkan keitin hilloksi, ensimmäistä kertaa sosemyllyn avulla tehden. Minä tykkään pakastaa hillon, niin siitä ei tarvitse tehdä kovinkaan makeaa. Halusin saada ihan vaan omenan makuista hilloa, joten tein sen näin yksinkertaisesti:

3 kg Antonovkaa
1 dl vettä
½ kg hillosokeria

Keitin omenalohkot vesitilkassa niin, että vähän pehmenivät. Tämän jälkeen soseutin ne sosemyllyssä, lisäsin sokerin joukkoon ja keitin vielä vajaa 10 minuuttia. Laitoin vähän purkkiin, joka tulee käytettyä pian, ja loput rasioihin pakastimeen.

Iltapalalle oli yllätysyllätystoiveena saada kauraomenia. Teen ne aina vähän sinnepäin, mutta näistä määristä on hyvä lähteä:

5-8 omenaa (koosta riippuen)
100 g voita
100 g fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
loraus siirappia
kanelia
vaniljasokeria

Lohko omenat uunivuokaan, valuta vähän siirappia ja ripottele kanelit päälle. Sulata voi kattilassa, lisää fariinisokeri ja kaurahiutaleet, ja haluttaessa vaniljasokeri. Sekoita hyvin, ja levitä omenoiden päälle. Paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Erityisen hyvää jäätelön kanssa.

Ja tuleehan niitä omenoita käytettyä tomaattien kypsyttämiseen. Kun laittaa vasta kypsymässä olevat tomaatit paperipussiin omenan kanssa, on toiveita saada tomaatit kypsiksi asti. Pimeys on hyvästä, mutta hyvin toimii nuo ikkunalliset paperipussitkin, niistä on hyvä seurata kypsymistä, ja poistaa mahdolliset pilalle menneet tomaatit heti.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Pitää kyllä ottaa ulkona olevista tomaatit sisälle kypsymään, nyt on ollut lähes pakkasöitä meillä, toissayönä kotiintullessa oli 1 aste lämmintä! Kasvihuoneessa saavat vielä olla, sinne voi laittaa vähän lämmitystäkin. Nyt sinulle on niitä kumatonsiemeniä kuivumassa, toimitan ne tavalla tai toisella ennen ensi kevättä:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Onpa teillä ollut jo kylmää. Täällä on taas ollut tosi lämmintä, viime yönäkin 12 astetta. Viikonlopuksi taitaa olla luvassa kylmempää. Ja kyllähän me tapaaminen järjestetään ennen ensi kesää, vai mitä?!