lauantai 3. syyskuuta 2011

Tomaatteja ja tomaattikastike

 

Tomaatteja riittää tänä vuonna. Minulla taitaa olla tomaatinviljelyhistoriani paras vuosi menoillaan. Suurin osa on jo kypsynyt, ja lopuistakin suuri osa punertaa jo, eli ehtinee kypsyä puskassa valmiiksi asti. Kastelu on vaan ollut vähän mitä sattuu, ja haljenneita tomaatteja onkin melkoisesti. Keräsin tänään reilun kilon haljenneita tomaatteja ja käytin ne tomaattikastikkeen. Kastikkeen voi hyvin pakastaa, ja se on mahtava pohja nopealle jauhelihakastikkeelle, pitsaan tai vaikka keitoksi (jos sattuu tykkäämään tomaattikeitoista). Minä teen aina reilun satsin kastiketta, ja pakastan jäähtyneenä puolen litran minigrip-pusseissa.

2 kg tomaatteja
2 isoa sipulia
valkosipulia kynsi pari
reilu kourallinen basilikaa, oreganoa, timjamia, persiljaa
1 rkl fariinisokeria
suolaa maun mukaan

Pilko tomaatit kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä. Kuullota sipulit öljytilkassa ja lisää tomaattien joukkoon. Lisää yrtit, murskattu valkosipuli, sokeri ja suola ja jatka keittämistä. Kun olet saanut haihdutettua osan nesteestä pois soseuta kastike sauvasekoittimella. Jäähdytä ja pakasta tarvittaessa.



Voyage oli yksi uusi tomaattilajike tänä vuonna. Satoa siitä sain ihan kohtuudella, vaikka muuta aiemmin epäilin. Tomaatti on ihan hyvän makuinen, mutta ei nuo lohkot ole niin käteviä tai viehättäviä mitä etukäteen ajattelin. Ehkä meillä ei ole riittävän tasaiset olosuhteet, jotta niistä kasvaisi oikein meheviä. Muutama siemen jäi ensi vuoteen, mutta uusia en taida enää tilata, enkä siemeniä kerätä. Sen sijaan yläkuvassa ja keskikuvassa taustalla oleja iso pihvitomaatti on yksi parhaita mitä olen viljellyt, vielä kun tietäisi että mikä tomaatti se onkaan...

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ihania tomaattikuvia! Minun pitää toimittaa sinulle muutamia kumaton siemeniä, niin pääset kokeilemaan ensi vuonna niitä:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Voi sehän olisi mahtavaa! Varmaan voi kirjekuoressa lähettää, laittaa vaikka talouspaperin tai tavallisen paperin sisään. Tai sitten joku kerta nähdään, sehän olisi hyvä syy :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oikein hyvä syy lähteä toimittamaan vaikka viittä tomaatinsiementä:)) Äitini otti niitä monta vuotta sitten 5 kpl Ranskassa talteen ja niistä viidestä on hänellä useatta ja meilläkin toista vuotta kumatoja saatu!

Iskä kirjoitti...

Jos sinulle vielä jäi noita tomaatteja, niin kaksi juttua kannattaa ihmeessä kokeilla. Unkarissa, Bulgariassa ja Venäjällä tehdään aina syksyisin kattilat väärällään letshoa (sh=hattu s) talven varalle säilöön.

Ja sitten ainakin Venäjällä tykätään säilöä kypsymättömät vihreät tomaatit. Ovat uuden vuoden jälkeen tosi namia.

sauvajyvänen kirjoitti...

Letshoa voisi kokeillakin, jos vaan tomaatteja riittää. Kovasti ovat alkaneet halkeilla nyt ja menevät herkästi pilalle. Säilötyistä vihreistä tomaateista en ole oppinut koskaan tykkkäämään, ja vaikka niitä olisi kiva tehdä, jätän ne väliin vuodesta toiseen. Etikkasäilykkeitä on kyllä tulossa, mutta ei tomaateista.