lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vappuaatto 2016


Mitä tehdään vappuviikonloppuna perheessä, jossa ei juhlita vappuna? No ostetaan vappupallot lapsille, paistetaan munkkeja ja juodaan simaa. Syödään sellainen ateria, jonka voi valmistaa nopeasti, että ehtii käydä puutarhalla ja palstalla. Ja samaa ruokaa syödään seuraavanakin päivänä, jotta ehtii olla vielä enemmän palstalla ja laittaa pihan kasvulaatikot kuntoon.

Tämä vappuna lapset saivat siis vappupallot, minä olin jo alkuviikosta pyytänyt miehen hoitamaan asian, kun mokasin viime vuonna (olen saanut kuulla koko vuoden siitä). Eilen kävivät ostoksilla, ja voi sitä onnea, yksi trauma vähemmän lapsilla. 

Tein tänään litran munkkitaikinan perheen pyynnöstä. Osa munkeista vietiin naapuriin, loput jäivät meille. On se litra aika paljon, sen tekee ja paistaa nopeasti, mutta syöminen ei käy yhtä nopeasti. Juomana oli hunajasimaa ja vadelmasimaa. Jälkimmäinen osoittautui todella mainioksi juomaksi, mutta vasta nyt valmiina: liian aikaisin maistettuna se maistui lähinnä käyneeltä vadelmamehulta. Tätä tehdään ensi vuonnakin.

Ruuaksi tein yksinkertaisesti italiansalaatin, perunasalaatin, lammaslihapullia (ilman nautaa) ja uunissa paistettuja kanansiipiä sekä vihannestikkuja. Ainakin somessa taidetaan paheksua näin yksinkertaista vappuruokaa, olen useammassakin paikassa törmännyt lauseeseen "kuka hullu nyt syö jotain perunasalaattia vappuna kun voi syödä kaikkea muuta niin ihanaa (ja hienoa)". Minulle vappu on vaan aikaa, jolloin useimmiten tulee aloitettua palstakausi kunnolla, ja huononakin vuonna pääsee laittamaan vähintään yrttipenkkiä kuntoon. Eli en halua viettää keittiössä turhan paljoa aikaa kun kaikki ovat ulkona koko ajan.


Hyvä että muut jaksavat juhlia, minä keskityin tänään savimaan kalkitsemiseen ja lannoittamiseen, suunnittelin parsapenkin paikan, aloitin kaivamisen, ja huomenna laitan ainakin perunat maahan. Juuri nyt odotan eniten iltaa ja uutta osaa sarjasta Nuori Morse. Jos oikein villiksi heittäydyn, saatan tehdä yhden GT:n Napuesta samalla kun nautin tämän hetken parhaasta tv-sarjasta (Hakekaa Kätilö -sarjan lisäksi). 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Vappu on meilläkin perinteisesti kylvöpäivä, joten ruokiin ei ehditä panostaa. Chef teki aamulla karitsan jauhelihasta ja perunamuusista piirakan, jota käytiin välillä haukkaamassa kasvihuoneen pystytyksen lomassa. Ihan paras tapa juhlistaa vappua :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta. Teillä on hieno kasvihuone tulossa!