maanantai 18. huhtikuuta 2016

Hirvenposket hitaasti haudutuspadassa ja nopea pasta

Pata valmiiksi ladattuna

Vajaa kaksi vuotta sitten tein ensimmäistä kertaa ruokaa hirvenposkista, ja ne onnistuivat niin hyvin, että myös viime hirvestyskaudella mies otti hirvenposket talteen. Pakastin posket ja valmistin ne kaikki kerrallaan haudutuspadassa. Tein vähän samaan tyyliin kuin viimeksikin, paitsi pidin makumaailman hillittynä tällä kertaa. Tällä tavalla tehtynä saa ison annoksen upeaa valmista lihaa. Posket voisi tarjota sellaisenaan hyvien lisukkeiden kanssa, mutta minä tein työpäivän päälle ensimmäisenä nopean pastan. Hidas voi tarkoittaa myöhempää nopeaa. 

n. 2 kg hirvenposkia
mustapippuria

2 sipulia
1 palsternakka
1 iso porkkana
2 lehtisallerin vartta
yht. n. 3 tl viherpippuria, valkopippuria, timjamia, savupaprikaa
merisuolaa
1 l tummaa peuralientä (tai jotain muuta lientä tai vettä)
½ dl hyvää vaaleaa portviinia (Ferraira)

Paista lihoihin hyvä pinta valurautapannulla, pippuroi samalla. Kuori ja pilko kasvikset. Tee haluamasi mausteseos, minulla oli nyt maltillisia makuja.

Laita haudutuspataan kerros hirvenposkia, ripottele osa mausteista päälle, vähän suolaa ja lisää kourallinen kasviksia. Laita taas kerros lihoja, mausteita, suolaa ja kasviksia, jne. kunnes kaikki aineet on padassa. Lisää lientä ja portviinia niin, että kaikki peittyy, laita kansi päälle. Anna hautua padassa asetuksella low n. 24 tuntia. Vähempikin riittää, mutta tämä oli sopiva ajoitus töiden kannalta.

Poimi posket varovaisesti reikäkauhalla pois liemestä. Siivilöi liemi harson läpi. Lihan voi käyttää sellaisenaan heti, tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Otin nyt muutaman posken pastaa varten:
400 g hyvää pastaa
sopivasti kypsää lihaa
1 dl lientä
1 dl kermaa

parmesania

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä melkein kypsäksi. Kaada vesi pois, lisää pastan joukkoon sopivasti lihaa, lientä ja kermaa. Liha on niin maukasta, ettei sitä tarvitse olla paljoa. Pyöräytä kaikkea sekaisin sen verran, että liha hajoaa ja nesteet imeytyvät tasaisisesti pastaan. Ei mikään hääppöisen näköinen ruoka, mutta makua senkin edestä. Lapset söivät todella mielellään ja kumpikin halusi vielä lisää.


Ei kommentteja: