maanantai 11. huhtikuuta 2016

Pienet sitruunamarenkikakut


Tämä postaus olisi pitänyt tehdä piin päivänä (amerikkalaisittain 14.3.), mutta kirjoitan sen nyt ylös. Ostin aikoinani jenkeistä pieniä irtopohjavuokia, sellaisia jotka ovat halkaisijaltaan 11 cm. Tuolla ne ovat olleet keittiön kulmakaapin alahyllyn peränurkassa 12 v käyttämättä (joo, tulossa on Kohti siistimpää kotia -sarjaan postaus tavaroista), mutta vankka usko on ollut että kyllä niille käyttöä vielä tulee. Sen verran sumussa meni muutama vuosi, että on pieni mahdollisuus että olen niitä käyttänyt ehkä kerran tässä välissä, mutta mitään oikeaa muistikuvaa ei ole, muuta kuin se pieni epäilys. 

Mutta siis asiaan, eli halusin tehdä pieniä sitruunamarenkipiiraita näihin vuokiin. Sieviä niistä tulikin, vaikka ehkä vähän aavistuksen isoja yhdelle, ehkä parempia jaettavaksi. Sopivan kokoisia siihen, että voisi pitää kakkujuhlat muutamalle ihmiselle: tekisi tuollaisia pieniä kakkuja montaa sorttia, eikä kenekään tarvitsisi syödä liikaa. Halusin tehdä tuolla hyvin toimivalla ohjeella, mutta sitä varten ensin piti laskea, että kuinka monta kakkua teen tuolla ohjeella. Ympyrän pinta-alan laskeminen on ihan peruskoulumatematiikka, eli pii kertaa säde toiseen (πr2). Ja säteen saa selville mittaamalla kakkuvuuan halkaisija ja jakamalla sen kahdella. Olin siis käyttänyt hyvin toimivaan kakkuun vuokaa, jonka halkaisija oli 20 cm ja pienen pohjan halkaisija oli 11 cm. Näiden tietojen pohjalta oli siis helppo laskea koot ja päättää kuinka monta vuokaa teen.

Iso kakkuvuoka: π x 102 = 314 cm2

Pieni kakkuvuoka: π x 5,52 = 95 cm2

Päätin tehdä neljä kakkua. Pohjan taikinaa jäi kyllä yli, ja kiisseliä olisi riitänyt vielä viidenteenkin. Marenki sen sijaan riitti juuri neljään kakkuun. Eli ehkä voisi tehdä kuusi kakkua, mutta lisätä vain marengin määrää.

Alla oleva ohje on melkein sellaisenaan siitä vanhasta ohjeestani, kopioin sen tähän ettei kenenkään ole pakko klikkailla muualle jos ei halua. 

Pohja:

175 g jauhoa
100 g kylmää voita
1 tl sokeria
1 munankeltuainen
1 tl kylmää vettä

Nypi jauhot, pieniksi kuutioiksi leikattu voi, sokeri ja munankeltuainen taikinaksi. Kauli taikina jauhoitetulla alustalla ja ota siitä pohjan kokoisia paloja irti. Laita ne vuokaan ja pistele haarukalla reikiä, peitä foliolla ja anna kylmentyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kannattaisi ehkä tehdä vähän enemmän reunaa, minä en tällä kertaa nostanut sitä riittävän korkeaksi.

Kaada folion päälle kuivattuja herneitä ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Poista herneet ja foliot, ja paista vielä 5 minuuttia. Siirrä vuuat jäähtymään, ja alenna uunin lämpö 180 asteeseen.

Sitruunakiisseli:

3 tl maissitärkkelystä
100 g sokeria
3 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu (yhteensä mehuja 300 ml)
85 g voita
3 munankeltuaista
1 muna

Samalla kun pohjat paistuvat, tee sitruunakiisseli. Sekoita maissitärkkelys ja sokeri kattilassa, lisää mehua pikkuhiljaa. Lämmitä seosta hiljalleen koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli on sileää ja paksua ja alkaa kuplia. Siirrä kattila lämmöltä pois ja vatkaa voi joukkoon niin että se sulaa. Lisää vielä keskenään sekoitetut keltuaiset ja kokonainen muna ja vatkaa hyvin, siirrä kattila takaisin hellalle. Vatkaa muutama minuutti, kunnes kiisseli on hyvän paksua. Siirrä kattila odottamaan ja valmista marenki.

Marenki:

4 munanvalkuaista
200 g sokeria

Laita valkuaiset kulhoon, vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan, vatkaa kunnes vaahto on pehmeää ja paksua. 

Kaada kuuma kiisseli pohjien päälle ja lisää marenki sen päälle, aloita reunoilta ja etene keskelle päin. Paista 180 asteessa n. 15-20 minuuttia. Anna piirakoiden jäähtyä ohjeen mukaan vähintään tunti ennen tarjoilua, minä suosittelen kyllä pidempää aikaa niin että ne ovat kunnolla viileitä. Syödään kuitenkin samana päivänä.

Näin tehden marenkia on kakun päällä ihan reilusti, juuri sellainen määrä mistä tykkään. Kiisseli valui aavistuksen lautaselle, eli kannattaa tehdä pohjan reunat korkeammaksi.

Ei kommentteja: