sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Peurahampurilainen ja bataattiranskalaiset


Se on Super Bowl 50 tänä yönä meidän aikaa. Tänä vuonna minulla ei ole ennakkosuosikkia, eikä paljoa tietoa kummastakaan joukkueesta, muuta kuin että vanha ja nuori pelinrakentaja ottavat mittaa toisistaan. Peli on varmasti taas hyvä ja jänittävä niin kuin yleensä. Päivää pitää tietysti juhlistaa amerikanherkuilla, mikäs sen sopivampaa kuin hampurilaiset ja ranskalaiset. Tänä vuonna tein peurahampurilaisia, ja sen amerikkalaisemmaksi ei varmaan pääse, sillä laukonpeura on istutettu amerikoista tänne joskus 1930-40-luvulla. Tänä vuonna tein sen lisäksi bataattiranskalaisia ensimmäistä ja todennäköisesti viimeistä kertaa.

Minulla on vuosia ollut jääkaapin ovessa keltaiselle post-it -lapulle kirjoitettu hampurilaissämpylöiden ohje, jonka olen ottanut Ankerias Vipusen blogista. Blogia ei ole enää, eikä omassa blogissa oleva linkki siis toimi, niinpä kirjaan ohjeen tähän, jos vaikka tärkeä lappu joskus hukkuu. Muistan sen, että Ankerias oli ottanut ohjeen jostain jostain leipäkirjasta, mutta en muista mistä. Muistaakseni muutin ohjetta pienemmäksi, mutta siitäkään en enää ole varma. Tuo 12 sämpylää on meille hyvä määrä, syömme kerran tuoreeltaan ja toisen satsin saa pakastimeen.

Hampurilaissämpylät


333 g maitoa
50 g hiivaa
500 g jauhoa
33 g voita
1,3 tl suolaa

Mittaa maito kulhoon, sekoita hiiva joukkoon. Lisää jauhot, voi sulatettuna ja suola. Vaivaa taikinaan kunnon sitko. Kohota 30 min. Leivo sen jälkeen taikinasta 12 sämpylää ja kohota niitä 90 min. Paista 10 minuuttia 225 asteessa. Syötiin puolet sämpylöistä, loput pakastin seuraavaa kertaa varten.

Peurapihvit


550 g peuran jauhelihaa
vähän suolaa ja pippuria
voita
rosmariininoksa

Muotoile jauhelihasta 6 pihviä. Suolaa ja pippuroi pihvit varovasti. Laita pannuun voita ja rosmariinin oksa, anna voin saada makua. Paista pihvit nopeasti kuumalla pannulla, jätä reilusti roseeksi.


Kaalisalaatti

punakaalia
1 porkkana
1 pieni sipuli
majoneesia
saman verran kermaviilia
mehua sitruunasta
suolaa ja sokeria

Leikkaa kaali ihan pieneksi, raasta porkkana ja pilko sipuli hienoksi. Laita kastikkeaineet kulhoon, sekoita, maista ja mausta maun mukaan. Lisää kasvikset ja sekoita.

Bataattiranskalaiset


1 iso bataatti
öljyä
suolaa

Pilko bataatti tasakokoisiksi suikaleiksi. Laita kulhoon, lisää öljyä ja suolaa. Levitä uunipellille ja paista 225 asteessa n. 35-40 minuuttia, kääntele muutamaan kertaan jotta saavat väriä tasaisesti.


Kokoa hampurilaiset. Laita sämpylän väliin pihvi ja kaalisalaattia, ja mitä muuta nyt haluatkaan. Nauti bataattiranskalaisten ja cokiksen kanssa. Purilaiset olivat aivan ihania kaikkien mielestä, bataattirankalaisista kukaan ei muu tykännyt ollenkaan, minusta ne oli ihan ok. Osan mielestä maku vaan oli paha, loput pitivät niitä liian lödjöinä. Saako niistä napakoita? Ihan ohuina tikkuina ja melkein polttaa?

Ei kommentteja: