keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Keitetty kana arkiruokailua helpottamaan


Tammi-helmikuu on töiden puolesta sellaista aikaa, että en paljoa ehdi kotona olla muuta kuin viikonloppuisin ja joitain satunnaisia tavallisia arki-iltoja. Viikonloput menevätkin pääasiassa sitten kotihommissa, pitää siivoilla, pestä pyykkiä ja tehdä ruokia seuraavalle viikolle. Niitä sitten joko lastenvahti, nykyään esikoinenkin tai minä lämmitämme tai valmistelemme hieman ja ruoka on vaivattomasti valmista. Suosin patoja, keittoja ja kastikkeita jotka teen valmiiksi tai lähes valmiiksi. Ei jokapäiväistä, mutta aika normaalia kuitenkin oli esim. tämänpäivänen ruoka: villisikaa kaurisliemeen tehdyssä kastikkeessa ja perunoita lisänä. Perunat kiehuivat siinä sivussa, kastikkeen tekemiseen meni n. 5 min (sipulin kuullotus, samalla kypsä villisian file palasina liemeen, kastikkeen nopea suurustus ja se oli siinä).

Välillä saa miettiä pään puhki, että miten saa monipuolista ja maistuvaa ruokaa niin, ettei siitä ole kotiväelle vaivaa liikaa eikä se ole liian yksipuolista. Yksi hyvä idea on keittää kokonainen maalaiskananpoika viikonloppuna ja jakaa se osiin. Kokonainen maalaiskananpoika maksoi 11 €, ja siitä tulee kolme ruokaa neljälle'viidelle henkilölle kerrallaan. Tämä on oikein hyvä esimerkki miten vähällä pääsee arkena, jos vähän suunnittelee/valmistelee etukäteen. Viikonloppuna keitin kanan, jaoin sen osiin ja pakastin. Lientä sain vielä pari satsia sellaisenaan pakastimeen.

1 naapurin maalaiskana, n. 1½ kg
vettä niin että kana peittyy reilusti
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 sipulia
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
sitruunamehua vähän
1 rkl suolaa
musta- ja valkopippureita

Laita kana kattilaan, lisää vettä niin että se peittyy reilusti. Anna kiehua, kuori vaahtoa niin kaun kuin sitä muodostuu. Lisää sen jälkeen kuoritut ja pilkotut kasvikset sekä mausteet. Anna kiehua hiljalleen n. 1½ tuntia. Nosta kana jäähtymään, siivilöi liemi.

Jaa kana rasioihin tai käytä haluamallasi tavalla. Minä jaoin kanan kolmeen osaan ilman luita:

yhteen osaan tuli yksi rintafile ja reilusti lientä > keitto
toiseen toinen rintafile, ei lientä > tortillat
kolmanteen koivet, siivet ja mitä muuta jäi rankaan kiinni, vähän lientä > kastike

Keittoon menevät laitoin suoraan kattilaan. Vaari teki keiton, laittoi juureksia mukaan ja lisäsi vajaa 1 dl riisiä, keitti 15 minuuttia, lisäsi vettä tarvittaessa. Hyvä ruoka valmis.

Esikoinen käytti pilkotut lihat pannulla, pilkkoi avokadoa ja tomaattia, maustoi limellä ja lämmitti maissia. Söivät tortillojen kanssa.

Minä laitan kattilaan lihat liemineen, lisään vettä ja/tai vähän kermaa, lisään curryä ja viherpippuria reilusti, suurustan maizenalla. Syödään riisin ja mustaviinimarjahillon kanssa, ruoka valmistuu vartissa.

Yksi maalaiskananpoika, kolme arkiruokaa vähällä vaivalla nopeasti. Minä en ole paikalla kuvaamassa, siksi ruuista ei ole kuvia.2 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Olet kyllä taloudellisuuden mestari! Minä en ole koskaan saanut yhdestä kanasta enempää kuin yhtä ateriaa, tai no lientä kyllä sen varsinaisen aterian lisäksi. Arvostan tuota taitoasi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kehuista :) En minäkään saa uunissa paistetusta kanasta kuin yhden aterian perheelle (+liemen), hyvällä tuurilla voi jäädä seuravalle päivälle lounasannos, tai ainekset lähes lihattomaan keittoon. Aina ei niitäkään.