tiistai 23. helmikuuta 2016

Naudan kulmapaisti haudutuspadassa


Aloitimme hiihtoloman pienellä mökkiviikonlopulla, ei kuitenkaan omalla mökillä. Mies oli metsällä ja muissa puuhissa, minä ulkoilin ja pelailin lasten kanssa. Ja nukuin univelkaani pois, en ihan riittävästi mutta alkuun pääsin kuitenkin. Tarkoituksena oli päästä ruuanlaitossa helpolla, ja niinpä tein lauantaiaamuna padan hautumaan:

2,2 kg naudan kulmapaistia
2 isoa sipulia
5 porkkanaa
1 iso palsternakka
2-3 rkl vehnäjauhoa
viher-, valko- ja mustapippuria morttelin kautta
muutama oksa tuoretta rosmariinia
reilusti tuoretta timjamia
1 l hyvää lientä, nyt oli kyyhkylientä joss oli keitetty kyyhkymakkarat ja osa maksamakkaroista
suolaa tarvittaessa

Pilko paisti reiluiksi paloiksi, n. 3 cm x 3 cm, laita haudutuspataan. Kuori ja pilko kasvikset, lisää nekin pataan. Ripottele vehnäjauhot päälle, sekoita niin että ovat tasaisesti kaiken päällä, ettei jää paakkuja. Lisää mausteet ja liemi ja laita pata asetukselle low. Anna padan hautua kuutisen tuntia, tai minkä verran nyt päivällä kuluukaan aikaa metsällä käyntiin, ulkoiluun ja löhöilyyn. Pata oli tarkoitus syödä perunoiden kanssa, mutta koska kukaan ei halunnut perunoita, söimme ensimmäisen annoksen pataa keittona leivän kanssa.

Seuraavalla kerralla otin pataa vähän kattilaan, lisäsin lorauksen kermaa ja ruokalusikallisen pari vehnäjauhoja suurustamaan kastiketta. Lisäksi keitin Vääksyn Myllyn rikottuja ohrasuurimoita peuraliemessä. Ohra maistui kaikille, vaikka eikö kahden (iältään) keskimmäisen pitänyt kommentoida että ai meillä on puuroa ruualla. Talven lempisalaatti, eli punakaali-ananas-salaatti sentään maistui ilman kommentointia.

Padasta on nyt syöty kaksi kertaa, ja loput pakastin kolmessa erässä, eli kolme nopeaa ruokaa tiedossa jahka palaamme taas arkeen. Ohraa jäi yli, sen jatkojalostan tänään.


Ei kommentteja: