maanantai 22. helmikuuta 2016

Chilit itämään 2016


Laitoin chilit itämään eilen illalla. Tänään aamulla oli jo ensimmäiset juuret alkaneet tulla ulos siemenestä, kasvun ihme tuntuu yhtä väkevältä joka vuosi. Tällä kertaa laitoin 8 chililajiketta, mutta saattaa olla että muutama muukin tulee vielä laitettua, sillä tilasin vielä muutaman miedon lajikkeen lisää, ihan kuin siemenvarastoni olisi mitään täydennystä tarvinnut. Kaikki chililajikkeet ovat tänäkin vuonna Fataliilta, osa kylläkin jo omista siemenistä. Pensaiden talvetus ei onnistunut tänä vuonna hyvin, Muutaman vuoden ikäinen Trepadeira Werner kuoli, eikä Ajit Fantasy ja Cristalkaan voi hyvin. Niissä oli pieniä vihulaisia, jotka ovat kuivattaneet kasvin melko tehokkaasti. Eikä kyllä hoitokaan ollut hääppöistä, ei jotenkin intoa riittänyt viime kesän jäljiltä.

Tänä vuonna suosin sellaisia mietoja ja keskimietoja/tulisia chilejä, sillä tiedän vanhastaan että ne tulevat kaikki käytettyä. 

Lombardo 2-3 (tulee syötyä ihan sellaisenaan salaateissa, salsassa, pizzassaa ja keitoissa)
Aji Fantasy 3-4 (lempilajike, tätä menee paljon sekä tuoreena että kuivattuna)
Trepadeira Werner 4 (yksi lempilajikkeistani, sopivan mieto koko perheen ruokiin)
Aji Angelo 6-7 (hyvä ja maukas peruschili kaikkeen)
Rocato 6-7 (savustustettuna ja kuivattuna yksi suosikkeja)
Red Peruvian Rocato 7 (muistaakseni uusi kokeilu)
Aji Cristal 7 (toinen lempichili Fantasyn lisäksi, tätäkin kuluu paljon kaikkeen mahdolliseen)
Aji Norteno 7 (uusi kokeilu)

Laitoin tänä vuonna chilit itämään myöhemmin kuin mitä olen viime vuosina tehnyt, ja ehdottomasti liian myöhään kaikkien vakavasti otettavien chilikasvattajien mielestä. Halusin palata vanhaan aikatauluuni, aikaan ennen kuin aloin ahdistua siitä, että olen aina paljon myöhemmässä kuin muut. Päätin etten kertakaikkiaan enää anna muiden kasvatusten vaikuttaa omiini. Pari viime kesää ovat tietysti olleet supersurkeita, mutta ei ne minun isot taimet ole meinanneet selvitä ulossiirrosta kesäkuussa muutenkaan, vaikka kuinka olen totuttanut taimia pikkuhiljaa aurinkoon ja tuuleen. Tuntuu että parhaat sadot ovat tulleet silloin, kun kasvi on saanut sen siirtoshokin aika pienenä: kasvua on sitten kiritty sen jälkeen. Eli katsotaan tänä vuonna kuinka käy, ennen kaikkea toivotaan parempaa kesää mitä parina viime vuonna on ollut. Haluaisin taas muutaman vuoden tauon jälkeen puhua (ja ennen kaikkea käyttää) chilisadostani kilogrammoissa, en kappaleissa.

ps. Harmikseni se C.Galapagoense ei ikinä itänyt. Enkä näe järkeä maksaa uutta 20€ siitä, etten taaskaan saa sitä itämään, eli ilman ollaan.

2 kommenttia:

mbkarhu1 kirjoitti...

Onnea chileille! Aji Cristalia on minullakin ja Rocoto kiinnostaisi, mutta nyt mennään isännän työkaverilta saaduilla siemenillä. Enempäänsä kun ei mahdu...

sauvajyvänen kirjoitti...

Minullakin tila on aina rajoittava tekijä. Ja parin huonon satovuoden jälkeen harmittaa iso vaiva jos satoa ei tulekaan. Hyvänä vuonna satoa saa vähemmästäkin, huonona ei paljostakaan. Siksi lajikemäärä on kohtuullinen nykyään.