perjantai 29. toukokuuta 2015

Suklaalakritsimutakakku


Tämä kakku on ollut tekolistalla lehden ilmestymisestä lähtien, ohje löytyy Glorian Ruoka&viini -lehdestä 2/2014. Ohjeen mukaan kakusta tulee 10-12 palaa. Sitä en tosin ymmärrä miksi ohjeessa sanotaan 6-8 macaron-keksiä koristeeksi, kun kerran kakusta riittää useammalle. Ketkä syöjistä on tarkoitus jättää ilman? Tämä on vähän sama asia, kuin että en tykkää epäsymmetrisesti koristelluista kakuista ja muista leipomuksista, joista on kuitenkin tarkoitus ottaa pala kerrallaan. Annoskateushan siinä iskee, kun naapuri sai juuri ne lempimarjat ja itse jäi ilman, tai saa korkeintaan sen esanssikirsikan (ja varmasti se naapuri ajattelee juuri toisin pain...).

Minä tein tällä kertaa kakkutaikinan ja kuorrutteen kaksinkertaisena, kirjasin ohjeen tähän kuitenkin sellaisena kuin se oli lehdessä, eli se 10-12 palaa. Jaoin taikinan kahteen vuokaan niin, että toiseen meni 3/4 taikinasta (halkaisijaltaan 28 cm) ja toiseen 1/4 taikinasta (halkaisijaltaan 16 cm). Kuvassa on tuo pieni kakku. Paistoin pienempää kakkua ohjeen mukaisesti 20 min, isompaa 30 min. Ohjeen kokoista kakkua olisin varmaan paistanut 25 minuuttia.

Kakku on gluteeniton sellaisenaan. Jos voitelet reunat, kannattaa käyttää voita ja mantelijauhetta, niin kakku säilyykin gluteenittomana. Minä jätin voitelun välistä kokonaan, ja silti sain ihan siististi kakun irti. Tämä kakku maistui aikuisille, minusta se oli suorastaan ihan loistava kakku. Kuorrutteesta tuli mieleen Nina Lincolnin kakku, jota tein ensimmäisen kerran omiin ylioppilasjuhliini 80-luvulla (olen ainakin joskus ollut edelläkävijä vai mitä). Lapset vierastivat kakun lakritsin makua ja tummaa suklaisuutta. Esikoinen keksi heti muutaman muokkauksen, millä kakusta saisi paremman hänen makuun, ja minähän lupasin toteuttaa sen seuraavassa sopivassa hetkessä.

voiteluun voita ja mantelijauhetta

200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 kananmunaa
4 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkelysjauhoa
1 rkl lakritsijauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g tuorejuustoa
1½ dl kermaa
1 rkl tomusokeria
½ rkl lakritsijauhetta

Ohjeen mukaan 6-8 macaronkeksiä. Mutta hei, ketkä jätetään ilman?! 

Pingota leivinpaperi 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle. Voitele reunat ja jauhota mantelijauheella (tämän jätin tekemättä).

Sulata suklaa ja voi varovaisesti, sekoita sileäksi ja siirrä jäähtymään. Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Yhdistä maisstärkkelys, lakritsijauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne keltuaisvaahtoon, sekoita tasaiseksi. Lisää suklaa-voiseos ja ripaus suolaa, sekoita. Kääntele valkuaisvaahto varovaisesti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa n. 20-25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy.

Valmista kuorrutus: sulata suklaa ja voi varovasti, anna jäähtyä. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja sekoita juustoon. Mausta vaahto sokerilla ja lakritsijauheella, lisää lopuksi suklaasula. Levitä kuorrutus kakun päälle heti, sillä se jähmettyy nopeasti. Koristele kakku macaronkekseillä ja pidä jääkaapissa tarjoamiseen saakka.

2 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Eilen illalla selailin taas vanhoja ruokalehtiä ja merkkasin tämän kakun sieltä tehtäväksi! Tänään en vielä taipunut leipomispuuhiin. Minä mietin, että tekisin vain kakkupohjan ilman kuorrutetta ja tarjoaisin sitä vaikka tomusokerilla hiukan makeutetun jugurtin kera. Luuletko, että passaisivat yhteen?

sauvajyvänen kirjoitti...

Varmasti sopisi oikein hyvin yhteen. Ja kakku on hyvää sellaisenaankin ilman päällystä, tosi hyvä koostumus pohjassa. Parhaita mutakakkuja mitä olen tehnyt.