keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Palsta toukokuussa 2015
Kuten olen aiemminkin todennut, vuodet eivät ole veljeksiä. Viime vuonna tähän aikaan omenapuu kukki ja palstalla sipulit olivat jo korkealla ja porkkanat hyvällä alulla. Loppukasvukausi olikin sitten sellaista, että totisesti toivon ettei tänä vuonna olla veljeksiä ainakaan viime vuoden kanssa.

Tänään palsta näyttää tuolta. Muutama päivä sitten kylvin porkkanat ja istutin sipulit. Porkkanoita on varmaan viittä kuutta erilaista lajiketta, yritin olla laittamatta (tänäkin vuonna) niitä liian tiheään. Sipulia minulla on vain tavallista keltaista ja punaista. Ehkä laitan vielä ryvässipulia pienen pussin, mutta en muuta. Muut lajikkeet ei meinaa säilyä kunnolla, viime vuonna ei nuokaan. 

Vasemmalla näkyy tummempaa multaa, siinä on kolme kottikärryllistä kärrättynä hiekkaista multaa parin pahvikerroksen päälle. Tuo on sellainen vielä umpisavinen rikkaruohoinen paikka, jos vaikka saisi vähän kesytettyä yhden penkin verran. Hyvin muuten näkyy väriero saven ja mullan välillä, yhtä kuivia kumpikin maa-aines. Tuohon penkkiin kylvin persiljaa, tilliä ja salaatteja. Jos pärjäisivät siinä vähän ohuemmassa mullassa.

Harson alla on neljä riviä lehtikaalia. Nekin kylvin viikonloppuna. Olikohan minulla ehkä yhdeksää erilaista tulossa, toivotaan hyvää satoa. Red Russian on yksi suosikkini, lisäksi on toinen punainen kähärä lajike. Ja loput ovat sitten erilaisiä kähärälehtisiä sekä vähän myös mustakaalia eli palmukaalia. Se ei varsinaisesti ole suosikkini, mutta sopii sekin moneen ruokaan. 

Tänään kylvin palsternakat, viimeiset porkkanat, sekä lapset kylvivät omat penkkinsä herneitä lukuunottamatta. Oikeassa alakulmassa kepin kohdalla on esikoisen kasvattama pieni auringonkukan taimi, toivon sille hyvää kasvua.

Tuo kuva taitaa tuottaa hyvää mieltä ja zeniä kaikille niillemeille, jotkä kärsivät puutarhakateudesta mistä Kivistön Mari niin oivasti kirjoitti. Penkitkin menivät vinoon, eri kokoisiksi ja muutenkin hassusti, kun tein niitä voimalla märästä savesta. Jos vaikka ensi vuodeksi hommaisi narut...

ps. perunatkin ovat maassa, mutta en kehtaa laittaa kuvaa, ettei isä näe millaiset vaot sain aikaiseksi.

3 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Ja mä just ihastelin, että onpas sievät ja säntillisen näköiset penkit :).

Mustavalkoisten koti kirjoitti...

Kateellisena katson tuota kuvaa. Meillä on koko kasvimaa vihrenä, vaikkei siellä vielä kasva mitään istutettua... Toivoton urakka pitää se rikkaruohovapaana!

sauvajyvänen kirjoitti...

Liisa, no ne on ihan kaarevia toisesta suunnasta katsottuna. Ja leveys vaihtelee kaikissa. Mutta toivotaan että heinäkuussa sitä ei huomaa.

Sanna, tämä on se hetki kun maa on juuri muokattu kun rikkaruohoja ei näe. Ei mene kuin muutama viikko ja näky on ihan toinen. Toivotonta se rikkaruohotaistelu täälläkin on.