sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kevätkylvöt 2015 melkein tehty


Nyt on melkein kaikki laitettu maahan, näin  myöhään tänä vuonna meni. Tänään kylvin herneet, härkäpavut, malvikit ja ruiskaunokit. Kehäkukkaa laitoin vähän sinne sun tänne tuholaisia häätämään. Laitoin myös hajuherneet pajujen ympärille kasvamaan. Puolet hajuherneiden siemenistä on ostettuja, puolet viime vuotisista itse kerättyjä, niistä en tiedä kuinka itävät. Myös malvikit, ruiskaunokit ja kehäkukat olivat viime vuotisista kasveista kerättyjä, ensimmäistä kertaa en ostanut kukkien siemeniä ollenkaan.

Sipuleihin on tullut ihan pienet alut, samoin salaattiin ja tilliin. Lehtikaali on sirkkalehdillä mutta paljoa muuta ei vielä näy. Niin ja perunat ovat tulleet pintaan, hienoa.

Minulla jäi yksi kokonainen penkki tyhjäksi, hyvä niin, sillä papuja en ole kylvänyt vielä, ne laitan maahan varmaan viikon päästä jos lämpöä riittää. Purjolle tein oman penkin siihen kohtaan, missä oli hiekkakasa. Kärräsin siihen kottikärryllisen puutarhakompostia, siinä pitäisi olla hyvät oltavat. Myös varsiselleri puuttuu vielä, taimet aion ostaa Hakaniemen torilta, aivan kuten purjotkin. Maissin laitan yhteen puolikkaaseen penkkiin, samassa kasvaa hajuherne. Ja kurpitsat ja kesäkurpitsat puuttuvat vielä, ne laitan suunnilleen viikon päästä aivan kuten pavut. Kesäkurpitsoille kärräsin monta kärryllistä puutarhakompostia, ja lisään vielä lopuksi palanutta lehmänlantaa. Siinä pitäisi riittää voima kasvamiseen. Ja tästä eteenpäin se on sitten kitkemistä ja harventamista, ja lopulta toivottavasti sadon keräämistä.

Oman pihan laatikosta saa ensimmäiset salaatit ensi viikolla, siitä se kesä taas alkaa!

4 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Tää on kyllä rankkaa aikaa! Tukka putkella saa juosta, siemenpussi kädessä ja kylvää. Hain kans purjoa, salaattifenkolia, kukka- ja lehtikaalia taimina Tammelan torilta. Sain ne tänään maahan. Pavut vielä kylvämättä ja kurpitsat istuttamatta. Huhhuh! Ja tästä se tosiaan vasta alkaa...

Sanna kirjoitti...

Mistä olet saanut palanutta lehmänlantaa? Meilläpäin se menee kaikki lietteeksi (jota isännät hölväävät pelloille, eivät käännä maata ja haju kestää viikkotolkulla).

Tänä kesänä on jäänyt ennätysmyöhään kylväminen. Puolet kasvimaasta on yhä rikkaruohokunnossa. Yhden penkin kitkeminen ja muokkaaminen vie koko illan, eli hitaasti on täytynyt edetä. Ensi kesäksi tehdään koko kasvimaa lavoille, helpottaa urakkaa.

Merja kirjoitti...

Sä olet jo pitkällä jos salaattisatoa pääsee pian keräämään! Mun kylvöt on vaiheessa, mutta ajattelin laittaa tänään pavut ja herneet jo harson alle.

sauvajyvänen kirjoitti...

marketta, näinhän se on. Ja kivaahan tämä on, meinaa vaan muu elämä häritä olennaiseen keskittymistä.

Sanna, sain lantaa isältä, joka hommasi sitä mökkikylältä yhdeltä luomutilalta. Eli lähinnä se oli tarkoitettu mökin kasvimaan parannukseen, mutta onneksi sitä aina vähän riittää minullekin ;) Tosiaan tänä vuonna on ennätysmyöhässä kaikki. Toisaalta, viime vuonna oli kaikki ennätysaikaisessa, ja sitten tuli se superkylmä kesäkuu, superkuuma ja -kuiva heinäkuu ja supersateinen elokuu. Ja huonoin sato ikinä. Eli ei se aikaisuuskaan mitään takaa.

Merja, salaattia saan vasta pihalla olevasta kasvulavasta, johon pääsen kylvämään siemenet harson alle aikaisemmin kuin palstalle. Palstan salaatteja saa vielä odottaa hyvän tovin.