maanantai 25. toukokuuta 2015

Macaronit

Aamun valo viiden aikaan ei oikein riittänyt

Tämä ohje on peräisin Glorian Ruoka&viini -lehdestä, netin mukaan lehdestä 3/2007, mutta en oikeasti ole varma. Minulla ei ole enää alkuperäistä ohjetta (kai) tallessa, mutta olen kirjoittanut tämän omaan keittokirjaani. Tein näitä ensimmäisen kerran 5 vuotta sitten, enkä sen koomin ole muita ohjeita käyttänyt, näillä ohjeilla olen onnistunut aina. Tästä tulee n. 30 tavallisen kokoista keksiä, tällä kertaa tein vähän pienempiä ja sain n. 40 keksiä. Täytin nämä yksinkertaisesti lemon curdilla, sillä halusin näistä raikkaita ja "kevyitä", ei siis paksua kreemiä väliin. Macaron-keksit ovat muuten ainoa asia, johon käytän keinotekoisia väriaineita, nämä keksit ovat iloisen keltaisia, vaikkei se oikein kuvasta näykään.

2½ dl sokeria
¾ dl vettä
3 munanvalkuaista

225 g mantelijauhoa
3 ¾ dl tomusokeria
ripaus haluttua elintarvikeväriä
2 munanvalkuaista

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna seosta matalalla lämmöllä, älä sekoita. Anna seoksen poreilla hiljalleen kunnes se on 119 °C. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää 119-asteinen sokeriliemi valkuaisvaahtoon koneen käydessä täydellä teholla. Valuta sokeriliemi ohuena nauhana kulhon reunaa pitkin, jotta se sekoittuu tasaisesti. Jatka sekoittamista hiljaisemmalla teholla muutama minuutti, kunnes seos on jäähtynyt.

Sokeriliemen kuumetessa, ennen valkuaisten vatkaamista, sekoita (siivilöidyt) mantelijauhot ja tomusokeri isossa kulhossa. Lisää haluttua elintarvikeväriä ja sekoita. Lisää 2 valkuaista ja sekoita massa tasaiseksi.

Lisää valkuaisvaahto värjättyyn manteli-sokerimassaan pienissä erissä. Sekoita massaa kaapimella kulhon reunaa vasten painellen, jotta siitä tulee tasainen. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota taikinasta ympyränmuotoisia pohjia. Anna pohjien levätä ennen paistamista vähintään 20 min, tämä on tärkeä vaihe että saat kekseistä oikeanlaisia. Paista 150 °C n. 15 min.

Anna puolikkaiden jäähtyä, ja täytä leivokset halutulla täytteellä, kuten vadelmahillolla, suklaalla tai lemon curd-tahnalla. Keksit säilyvät ilman täyttettä viileässä ja kuivassa, tai voit pakastaa ne rasiassa, ja täyttää vasta juhlapäivänä. Täytettynä niitä ei kannata säilyttää, sillä rakenne pehmenee ajan kanssa.

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla on vain kaksi kokemusta näistä, yksi melkein onnistunut ja yksi ihan pieleen mennyt. PItäisiköhän tänä kesänä kokeilla taas, kun Tour loppuu? :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa kokeilla :)

Merja kirjoitti...

Olet varhainen lintu, kun aamuviideltä ruokakuvia virittelet. Meillä vielä ylppärikakku on uunissa, joten täällä on yövuoro (0:27) meneillään :)

sauvajyvänen kirjoitti...

En ole luonnostaan varhainen lintu (lähinnä olen siitä varhaisesta madosta huolissani), mutta olosuhteiden pakosta aamut ovat olleet vähän aikaisia... Yöllä minäkin normaalisti touhuaisin.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Lemon curd on minustakin hyvä macaronsien täyte. Kokeilin joskus tuorejuustoa, johon sekoitin mansikkahilloa, ja sekin toimi mukavasti. Olisinkohan tirauttanut sekaan myös hiukan limetin mehua tai raastettua kuorta... en muista. Ehkä on syytä uusia annos :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä tykkään niistä juustoisista täytteistä myös, mutta näihin halusin vähän kirpeämpää ja "kevyempää" täytettä, koska nämä tulivat suklaisen kakun päälle. Molempi parempi, eli tosiaan pitää uusia pian...

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Palasin tähän ohjeeseen vuosien jälkeen. :) Saa nähdä kuinka nyt onnistuu, kun silloin 8 tai 9 vuotta sitten en osannut toista kertaa tehdä ja eka kertakin oli vähän likilaskuinen. Katsoin ohjetta myös siitä ihanasta Baking Instinct-kirjasta, mutta siinä paistolämpötila oli melko paljon korkeampi.