keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kurpitsa-maapähkinäkeitto

Onneksi minulla kasvoi kurpitsaa. Ja onneksi minulla oli jääkaapissa valmiiksi vajaa purkki maapähkinävoita, limejä ja inkivääriä. Tein keiton River Cottage Everyday -kirjasta löytyvän ohjeen mukaan. Nimi oli niin hauska, Butternut and nut butter soup, että olin merkinnyt tämän jo aikoja sitten tehtävien listalle. Raaka-ainelista on pitkä, mutta makumaailma toimii, ja keittoa kannattaa tehdä, se tuli ihan nopeasti.

n. 1 kg talvikurpitsaa
nokare voita
1 iso sipuli
1 Aji Cristal chili
3 cm pala inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
8 dl kasvislientä
n. 200 g maapähkinävoita (tai vähemmän)
1 limen mehu
3 rkl hienonnettua korianteria
suolaa, pippuria

jugurttia, korianteria, kurpitsansiemeniä (jos on)

Kuori kurpitsa(t), poista siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Pilko sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää sekaan pilkottu chili, raastettu inkivääri ja valkosipulin kynsi, jatka kuullottamita muutama minuutti. Lisää kurpitsat, suolaa ja pippuria ja jatka vielä paistamista viitisen minuuttia. Lisää liemi ja anna kiehua n. 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Lisää maapähkinävoi joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää limen mehu ja silputtu korianteri ja sekoita. Tarkista suola ja pippuri. Lisää keiton päälle vähän jugurttia tai hapankermaa, korianteria ja jotain siemeniä, jos haluat.

Hyvä keitto, sopivasti potkua chilistä ja inkivääristä, kivaa raikkautta limestä ja korianterista ja hyvää täyteläisyyttä kurpitsasta ja maapähkinävoista. Eikä maistunut lapsille.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika ylläriainesosa tuo maapähkinävoi! Muuten meidän kurpitsasoppaan menee suunnilleen samoja aineksia, chilinä käytän tosin hyvin mietoa sorttia ja lopuksi lurautan usein sekaan kookosmaitoa. Jospa ne lapset oppivat tykkäämään tuostakin...

Anonyymi kirjoitti...

Aika ylläriainesosa tuo maapähkinävoi! Muuten meidän kurpitsasoppaan menee suunnilleen samoja aineksia, chilinä käytän tosin hyvin mietoa sorttia ja lopuksi lurautan usein sekaan kookosmaitoa. Jospa ne lapset oppivat tykkäämään tuostakin...

Sarppu kirjoitti...

Ihana ohje, nyt pitääkin kaivaa kaikki keitto-ohjeet esiin :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, ei olisi tullut kokeiltua jossei tuo nimi olisi ollut noin hauska. Mutta kannatti kokeilla. Varmaankin ilman chiliä olisi mennyt lapsillekin, tai sitten ei, kun kurpitsa ei tunnu innostavan, vaikken olekaan pikkelsiä tarjonnut heille ;D

Sarppu, keitot maistuvatkin juuri tähän aikaan vuodesta hyvin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Nomutta... mä olen aina luullut että maapähkinävoi on kaikkien lasten herkkua. Entä jos ei olisi hiiskunutkaan kurpitsasta ja tarjoillut sen lapsille nimellä maapähkinävoisoppa ;)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ei vaan ole meillä, maapähkinäkana ja -keksit on toistaiseksi ainoa missä se tuntuu uppoavan :) (mies lasketaan mukaan lapsien joukkoon)

Ulla kirjoitti...

Voi kiitos, tämähän on aivan mahtava ohje! Pakko kokeilla jo viikonloppuna. Tai huomenna!

Jaska Jokunen kirjoitti...

Onpas hyvän oloinen resepti. Kurppakeitto on yksi suosikkikeitoista, mutta tuo maapähkinävoi kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Maapähkinöitä voisi varmaankin laittaa myös kruntsiksi murskattuina keiton pinnalle...

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kiva kuulla :)

Jaska, samaa ajattelin minäkin. Suolapähkinätkin voisi toimia hyvin.

Riitta kirjoitti...

Mielenkiintoinen tosiaan tuo maapähkinävoi! Täytyy laittaa vinkki korvan taakse.

sauvajyvänen kirjoitti...

Löysin muitakin kivoja maapähkinäreseptejä, niistä lisää myöhemmin. Pitää taas ensi vuonna tehdä tätä, jos vaan kurpitsan kasvatus onnistuu.

Siiri kirjoitti...

Ihanat maut, tästä minä varmasti pitäisin. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Siiri, minustakin kaikki missä on inkivääriä, limeä, korianteria ja chiliä yhdessä on hyvää :)