maanantai 14. lokakuuta 2013

Lihakeitto pakastimen kautta


Kausittain (öö, kausi on kestänyt jotain 9 v kai jos just nyt kysytään) on sellainen olo, että arkikokkaamiseen ei jaksaisi kamalasti laittaa aikaa. Töiden jälkeen on itse ihan puhki, lapset, ainakin toinen heistä, on nälkäinen ja siihen liittyvä kiukku alkaa nostaa päätään ja ilta on lyhyt muutenkin. Aina (=yleensä) ei vaan jaksa kokata pitkän kaavan mukaan. Perheessä missä kukaan ei syö eineksiä, on pakko keksiä tiettyjä keinoja selvitäkseen arjen kokkailusta nopeasti ja niin, ettei se ala rasittamaan vaan on edelleen mukavaa.

Meidän perheessä keinoja on monia. Meidän pikaruokaa on savukala, tai kalat yleensäkin, kuten tuo ahven tai kuha, ne paistaa hetkessä. Toinen arjen pelastaja on jatkettu jauhelihakastike, herkkukastike, jota on oikeastaan aina pakastimessa. Kolmas helpotus on kaikki pataruuat, eli kaikki ne viikonloppuina tehdyt isot padat, joista pakastan lihoja kerta-annoksiin pakattuna ja myöhemmin loihdin hetkessä hyvän lihakastikkeen, leivänpäällisen tai muuten vaan jonkun helpon ruuan. Neljäs helpotus on lihakeitto, siis tälläinen lihakeitto, jossa yhdellä kerralla tehdään liemi ja keitetään kunnon keittolihat, jaetaan ne sopiviin, kuten viiteen kuuteen osaan ja pakastetaan. Etenkin kun sen keittää mökillä ulkona niin, ettei lihakeiton vahva tuoksu jää kiinni vaatteisiin ja hiuksiin. Ja sitten arkena ruokaa tehdessä liha+liemi otetaan edellisenä iltana sulamaan, töiden jälkeen laitetaan se kattilaan, kuoritaan muutama peruna, porkkana, palsternakka ja pala selleria ja lanttua (tai jos haluaa oikoa enemmän, käytetään pakastevihanneksia) ja keitetään juurekset kypsäksi. Ja takuulla hyvä lihakeitto ilman lisäaineita on valmis alle puolessa tunnissa.

Iso liemi kiehumassa. Porkkanat uponneet, palsternakat kelluvat

3 kg hyvää naudan keittolihaa luineen päivineen (kylkeä, niskaa, potkaa, mitä vaan tai monia sekaisin)
vettä niin että kaikki peittyy reilusti
3-5 palsternakkaa
3-5 porkkanaa
muutama sellerinvarsi
1-2 sipulia kuorineen
muutama lehti lipstikkaa
muutama laakerinlehti
n. 20 valko- ja mustapippureita
muutama maustepippuri
suolaa

Jos liha on yhtenä palana, leikkaa se niin moneen osaan kuin aiot pakastaa, esim viiteen tai kuuteen, tämä helpottaa myöhempää jakamista. Lisää reilusti vettä kattilaan, ja ala keittämään soppaa hiljalleen. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu, minulla taisi mennä n. vartin verran. Kun vaahtoa ei enää tule, kuori tarvittaessa ja pilko kaikki juurekset ja lisää ne veteen, samoin kaikki mausteet. Anna kiehua ainakin pari kolme tuntia hiljalleen. Sen jälkeen anna liemen ja lihan jäähtyä. Pilko lihat sopiviksi paloiksi, ja laita pakastusrasiaan, kaada siivilöityä lientä reilusti päälle ja pakasta. Luita ei tarvitse enää laittaa mukaan.

Kun teet keiton ruuaksi, ota lihat ja liemi sulamaan edellisenä päivänä. Seuraavana päivänä laita ne kattilaan ja lisää

3-4 perunaa
2-3 porkkanaa
2-3 palsternakkaa
pala lanttua
pala juuriselleria tai muutama varsi lehtiselleriä
suolaa tarvittaessa
persiljaa

Kuori juurekset ja leikkaa ne sopiviksi paloiksi. Lisää liemen joukkoon ja keitä kunnes ovat napakan kypsiä. Lisää päälle persiljaa ja syö ruisleivän kanssa.

Oikeastaan minä haluaisin antaa mitalin kaikille niille=meille arjen kokkaajille, jotka ruokimme perheemme ja itsemme päivästä toiseen. Emme pääse ruokalehtiin hifistelemään eikä meidän ruuista saa hienoja kuvia, mutta siitä huolimatta perheemme ja me itse saamme hyvää puhtaista raaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Siinä on sitä sankaruutta, kun vuodesta toiseen valmistamme ruuat, mietimme etukäteen mitä tehdä milloinkin, niin että tulee syötyä se vähintään kaksi kertaa viikossa kalaa, riittävästi kasviksia, sopivasti ja sopivia proteiineja ja vielä varmistamme että kaikki (öhöm, lähes kaikki) tekemämme ruoka on hyvää ja maukasta. Erityisterveiset siskolle! Kuopuksen sanoin: "Minä äiti oikein mietin, että miten sinä teet AINA niin hyvää ruokaa, se on ihan ihme."  Hyvä ihmeet ja hyvä me!

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ja 3x eläköön-huuto tälle puheenvuorolle!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Kiitos Sauvajyvänen! Ihan huippuvinkki! Kahdne hengen taloudessa ei viitsi useinkaan alkaa lihakeiton tekoon, kun sitä väkisellä tulee niin paljon. Nytpä osaan keitellä lihat ja liemet ja jakaa ne annoksiin. Hiphei, ja arjen kokkaajat kunniaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos Nanna, melkein korvissa soi.

Kotiharmi, kiva että ideasta on hyötyä, minustakin tämä on hyvä idea :)