torstai 10. lokakuuta 2013

Mustaherukkalikööri ja Aleksis Kiven päivä


Taas se on vuosi vierähtänyt edellisestä Aleksis Kiven päivästä, kaksi sitä edellisestä. Ja taas sitä tultiin myöhään kotiin. Mutta pitihän se mustaherukkalikööri siivilöidä juhlapäivän kunniaksi. Liköörin teko on helppoa, joku pari kuukautta sitten laitoin purkkiin mustia viinimarjoja ja Koskenkorvaa (kuva oikealla). Purkki on ollut pimeässä siitä asti, aina välillä olen muistanut ravistella sitä. Tänään siivilöin sen, lisäsin sokeria 500 g litraa kohti (juu ei ollut litraa)  ja sekoitin niin kauan että sokeri oli liuennut. Sen jälkeen liköörin voi pullottaa ja nauttia siitä  juhlahetkinä tai vaikka jälkiruokakastikkeena vaniljajäätelön kanssa. Muistetaan kuitenkin Aapon ohje:

Aapo: Olkaamme tuhlaamatta oivallista juomaa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä mietin aamulla, että miksei Kivellä ole mitään nimikkotorttua :). Illalle suunniteltu leipominen siirtyi kuitenkin huomiseen kun saamme vieraita.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin olen joskus miettinyt samaa. Taitaa johtua ainakin osaksi siitä, ettei hänellä ollut vaimoa joka olisi hellinyt häntä aina tietyllä herkulla. Ja että hän eli aika köyhää ja yksinkertaista elämää. Mutta että miksi kukaan ei ole myöhemmin kehittänyt jotain (puolukkaista?) herkkua perinteeksi, se on harmi.

Minä miellän riistan kaikkein eniten aleksiskivenpäivään sopivaksi: elihän hän osan elämää täysipäiväisenä metsästäjänä. Riistaruuat tulee vaan tehtyä useimmiten silloin, kun päivä osuu viikonloppuun.

Oli muuten hienoa nähdä havuseppele ja kukkia hänen patsallaan :)