tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kanaliemi luista

Olikohan se Nigella Lawson joka on luokitellut syntisiksi ne, jotka eivät keitä kananluista lientä? Siitä en tiedä, mutta olin jemmannut joskus aikaa sitten syödyn grillibroilerin luut pakastimeen. Viikonlopun helmikanasta jäi myös kasa luita, ja ajattelin tehdä pakastimeen liemen mentävän tilan poistamalla ne luut. Täytyy sano että tästä tuli yksi maukkaimmista kanaliemistä mitä olen tehnyt, joten taitaa olla vähän perää sanonnassa, oli se sitten kuka tahansa. Laitoin liemeen mitä nyt sattui kotona valmiina olemaan, ja tein sen näin:

2 kanan luut
1 iso sipuli kuorineen
varsiselleriä
2 porkkanaa kuorineen
3 l vettä (tai niin että kaikki peittyy hyvin)
2 laakerinlehteä
n. 10 musta- ja valkopippuria
vähän merisuolaa
nippu tuoretta oreganoa
nippu tuoretta timjamia

Laita kaikki aineet kattilaan. Anna kiehua hiljalleen parisen tuntia, kuori vaahtoa tarvittaessa alussa (ei juurikaan tarvinnut). Siivilöi liemi, anna jäähtyä ja kuori rasva pois päältä. Keitä tarvittaessa kokoon ja pakasta sopivissa annoksissa.

Liemestä tuli täyteläisen ja hyvän makuinen. Se on arvossaan tälläisenä vuotena, jolloin muita lintuja ei juurikaan ole tullut. Tästä lähin tulee varmasti otettua kaikki kananluut talteen, ja tosiaan niitä voi käyttää pakastimen kautta, jos ei halua keittää pientä määrää lientä kerrallaan. Ja koska liemi on liemi, ei tullut otettua siitä kuvaa, kanaliemet ovat kaikki samannäköisiä.

5 kommenttia:

Jaska Jokunen kirjoitti...

Nuo liemet ovat kyllä itsetehtyinä yleensä erittäin maistuvia. Hyvä idea, tuo linnun luiden pakastimenen ja isomman erän kerralla keittäminen.

Hirame kirjoitti...

Luista keitetty liemi on aivan ihanaa. Kelpaa vaikka minkä keiton pohjaksi! Meillä liemi keitetään japanilaisittain, mikä pikkuisen poikkeaa länsimaisesta tavasta.

Jonna kirjoitti...

Kiitos tästä vinkistä. Ei ollut tullut edes mieleen, ettei lihaan oikeastaan edes tarvita. Menee kokeiluun, koska mikä olisikaan parempi pohja risottoon kuin kunnon kanaliemi.

Campasimpukka kirjoitti...

Minullakin alkaa olla taas luita pakkasessa ja tilaa liemille, joten viikonloppuna liemenkeittoon! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jaska, taitaa sekin idea olla Nigellalta peräisin, tai sitten Hugh:lta.

Hirame, kiva kun löysit tänne. Ja kävin kurkkaamassa reseptin, pitääkin tehdä sillä tavalla seuraavalla kerralla.

Jonna, samaa mieltä, tai kyllä kyyhkyliemi on vielä parempaa ;) Sitä vaan ei joka vuosi näköjään saa.

Campa, tila ei ole ongelma, sillä luut vievät enemmän tilaa kuin liemi :)