tiistai 25. joulukuuta 2012

Kastike kinkulleOlen aina sanonut että meillä on aina täsmälleen samat ruuat jouluaterialla, joskus vähän pelkistetympänä, joskus vähän runsaampana, mutta uusia makuja ei ole tullut vuosiin. Mutta täytyyhän aina olla se poikkeus, joka vahvistaa säännön: tänä vuonna tein kastikkeen kinkulle, kun näin niin houkuttelevan ohjeen mielenkiintoisessa ja kulinaristisesti mainiossa Iskä kokkaa -blogissa. Tätä oli pakko tehdä:

1 dl kinkun paistolientä
1 dl sokeroimatonta omenasosetta (esim. Piltti)
1 dl Coca Colaa
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoa

Sekoita kaikki kattilassa ja anna kiehua hiljalleen vähän aikaa. Alkuperäissä ohjeessa kastiketta ei suurustettu mitenkään, mutta minä lisäsin vähän vehnäjauhoa. Hyvää, todella hyvää.


Kuten viime vuonna jo totesin joulu-aterian juomista, minusta kotikalja (tai hyvä olut) on se oikea juoma jouluruuille. Toki maito ja kivennäisvesikin käy :) Mutta viini on selvästi ei-ei meidän joulupöydässä, se ei vaan maistu hyvältä jouluruokien kanssa minun suussani. Sen sijaan Coca Cola sopii joulun makuihin hyvin. Asia tulee erittäin selväksi myös tämän kastikkeen myötä: aivan loistava kinkun kaveri!

4 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Minun eka kotikaljakokeiluni ei onnistunut, tein siis ihan sellaisesta pikapakkauksesta, valjua tuli :/

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin teen aina siitä valmiista Tuoppi-kotikaljauutteesta. Jouluisin laitan uutetta vähän enemmän, ohje löytyy tuolta

Minusta tärkeintä on antaa kaljan tekeytyä jääkaapissa pullottamisen jälkeen riittävän kauan, ainakin jos jääkaappi on kylmällä, kuten meillä aina. Minusta tuo ohjeessani mainittu 3 vrk on minimi, tänä vuonna taisi tekeytyä melkein viikon, ja hyvää oli. Meillä ei ainakaan vuorokaudessa tule riittävästi hiilipappoa.

Campasimpukka kirjoitti...

Okei, teen toisen erän vähän vahvempana ja pidän pitempään tekeytymässä! Oli tuo juotavaa, mutta laimeaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jos sinulla on vielä sitä jäljellä, anna vaan olla jääkaapissa muutama päivä ja pitäisi olla ihan hyvää.

ps. postia lähti