sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Mökki toukokuussa 2016


Tämä viikonloppu on ollut ensimmäinen kesäinen viikonloppu mökillä, ja todella puuhakas sellainen. Tänä vuonna jopa mökillä on maa jo lämmennyt ja vesi on viime vuoden juhannuksen lukemissa. Savusauna oli juuri niin mukava lämmittää ja saunoa kuin muistinkin, isä teki vihdan. Laiska töitään luettelee, mutta laitan kuitenkin itselle muistiin tämän viikonlopun puuhat. Kylvin kasvimaan papuja lukuunottamatta. Tänäkin vuonna ihan perinteisesti sipulia, porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, salaattia, tilliä, persiljaa, kukkia, härkäpapuja ja hernettä sekä muutama purjo taimena. Kitkin uuden hedelmätarhan kokonaan, kitkin myös marjapensaiden ja muiden uusien hedelmäpuiden alustat. Ja kunnostin kukkapenkkiä isommin, siitä tulee jossain vaiheessa oma kirjoitus.


Kasvimaa herneitä ja papuja vailla, kuva otettu eilen. Loput jää perunalle, isä hoitaa ne maahan. Lipstikka on nyt parhaimmillaan, pakastan sitä liemiä ja keittoja varten. Raparperi sai kerätä viime vuoden voimaa, ja sen huomaa. Nyt keräsin reilun satsin raparperiä mehua, piirakkaa ja kiisseliä varten. 


Kitkin marjapuskien ja puiden alustat, niitä riitti, kuvassa näkyy vain osa. Vanha kirsikka on komeassa kukassa, saa nähdä tuleeko yhtään kirsikkaa, vai viekö versomuumiotauti tänäkin vuonna sadon. Kaikki puut ja pensaat kestivät viime talven koettelemukset, se on hienoa se. Omenapuut, luumut ja kirsikat kukkivat hienosti nyt, ja lämpöä riittää pölyttäjille. Mustikkakin kukkii paljon, mutta niistä näkee että talvi otti koville. Viime vuosina olen istuttanut paljon puita ja pensaita ja nyt olen ylpeä hienosta puutarhasta ja hedelmätarhasta.


Tässä uuden hedelmätarhan mustaselja Maija. Olen saanut Kielometsästä kaksi taimea, edessä oleva on siemenestä lähtenyt ja taaempana juuriverson taimi. Ihan kuin kaksi eri kasvia, mielenkiinnolla odotan millaisia niistä kasvaakaan. Vaaleampi pensasmainen on jo täynnä nuppuja, ehkä pääsen jo tänä vuonna kokeilemaan mehua ensimmäistä kertaa. Vähän pitää jännätä kuinka nopeasti ja kuinka isoksi kasvavat. Takana kukkii kirsikka. Tänä vuonna levitetään vielä multaa maahan ja tuon vähän maanpeitekasveja. Nyt tyhjässä kohtaa kasvaa valkosipuli ja muutaman viikon päästä tuon vielä kurpitsat tälle alueelle. Tervetuloa kesä!

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Oi, kun näyttää ihanalta ja kesäiseltä tuo puutarha :-) Kukkapenkkijuttua jään odottamaan, sillä tekisi mieli räjäyttää tuo oma taivaan tuuliin. Ruohoa ja vuohenputkea silmänkantamattomiin :-/

Nelle kirjoitti...

Hurjasti lipstikkaa :) Mäkin tykkään siitä! Mulla oli talvi vienyt yhden omenapuun... :/ Mutta ne mitä on vielä olemassa ovat myös kauneimmillaan... :) Ihana, ihana kevät.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, postaus tulee toivottavasti loppuviikosta. Minun kokemuksen perusteella saatan suositella sitä räjäytystä, mutta palataan loppuviikosta asiaan :)

Nelle, tuo on tosiaan ihan mahtava lipstikka. Pienennän sitä joka vuosi, ja silti se vaan laajenee ja kasvaa. Tämä mennyt talvi on tehnyt paljon tuhoa, ihan poikkeuksellinen.

Minulla saattoi mennä seljat tuossa kuvauksessa sekaisin, katsotaan millaiset kukat niihin tulee.