sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Nuhanenän juotava kurpitsakeitto


Kun oma kurpitsasato ei ole riittävä, pelastus löytyy muualta: lähiseudulta löytyi REKO, eli FB:ssä toimiva lähialueen tuottajien ja kuluttajien yhteinen treffipaikka. Löysin sitä kautta lisää potimarron- eli hokkaido-kurpitsaa, ja vähän muutakin kivaa. Ostin muutaman kilon kurpitsaa, samanlaisia nyrkin kokoisia kuin minullakin. 

Tein muunnelman aikaisemmasta kurpitsakeitosta, tällä kertaa sellaisen, jonka toivon kukistavan minut yllättänyttä nuhaa. Viikonlopun suunnitelmat muuttuivat, jäi maa kääntämättä, satoa keräämättä ja koti kaipaa edelleen sitä siivousta mikä oli viikonlopulle suunniteltu. Mutta oli pakko lepäillä, että jaksaisi aloittaa maanantain pirteänä. Lisäsin keittoon vähän kaikkea minkä tiedän/toivon auttavan nuhassa ja tein siitä juotavan version:

½ l hanhilientä (tai kana- tai kasvislientä)
3 pientä keltajuurta
1 oranssi porkkana
vähän voita
1 sipuli
1 ison nyrkin kokoinen potimarron- eli hokkaido-kurpitsa
1 valkosipulin kynsi
tuoretta chiliä maun mukaan (minulla muutaman Trepadeira werner)
tuoretta inkivääriä
raastettua muskottipähkinää

1 dl kermaa
suolaa maun mukaan

Kuori ja pilko keltajuuret ja lisää ne kiehuvaan liemeen. Laita pannulle vähän voita, kuullota siinä kuorittua ja pilkottua sipulia, kurpitsaa ja valkosipulia. Lisää vähän tuoretta chiliä sekä inkivääriä niin paljon kuin uskallat, mausta vähän muskottipähkinällä. Lisää kaikki kiehumaan ja keitä vielä muutama minuutti. Soseuta keitto, lisää vähän kermaa ja suolaa. Laita keitto isoon mukiin ja juo kuumana. 

4 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Toivottavasti keitto kukistaa nuhan! Minäkin tein eilen kurpitsakeittoa omenalla höystettynä. Olis vaan saanut olla vähän kirpeämpi omena, nyt keitossa oli liikaa makeutta.

Onneli Winter kirjoitti...

Juuri tuo chili on avain...ainakin mulla tehoo :)

Merja kirjoitti...

Toivottavasti keitto tehoaa! Chili ja valkosipuli ainakin lämmittävät oloa, ja kyllä ne muutaman viiruksenpoikasen hoitavat päiviltä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllähän se keitto tehosi, maanantaina olin kuin olinkin terävässä työkunnossa niin kuin pitikin.

Pitääkin muistaa tehdä sitä omena-kurpitsakeittoa. Ja -pannukakkua.