sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kasvimaasuunnittelua vuodelle 2016


Tein kasvimaasuunnittelun ensi vuodeksi jo nyt. Kun on kääntänyt maata urakalla, mielessä on tuoreena mitä missäkin oli ja ennen kaikkea miltä maa vaikutti missäkin osassa palstaa. Pidän vieä ensi vuoden kaikki peruslajit tällä vanhalla aarilla, eli kierto on ollut n. 3 vuotta. Keskiosaa palstasta pitää parantaa reilusti, se on tiukkaa savea edelleenkin, ja siihen on pakko laittaa porkkanat nyt. Eli ensi vuonna saa taas kärrätä hiekkaa ja multaa hulluna. 

Uudesta puolikkaasta aarista en tee yksityiskohtaista suunnitelmaa, se saa olla viherlannoituksella ensi vuodenkin, lähinnä siis auringonkukkaa ja hernettä, sekä jotain ylimääräistä mitä sattuu jäämään yli. Ehkä sitten palstan kolmantena vuotena jaan sen penkkeihin, ja siirrän osan näistä lajikkeista sille puolelle. Vähän riippuu siitä missä kunnossa maa on ensi kesän jäljiltä.

Koska kurpitsat ja kesäkurpitsat eivät kasvaneet tänä vuonna, pidän ne samalla paikalla ensi vuonna. Penkit on niin hyvin lannoitettu, että voimaa pitäisi riittää ensi kesäksikin. Mutta muutoksiakin on tulossa. Päätin eilen siirtää kompostikehikot toiseen reunaan. Ja mietin parsapenkin perustamista. Olen haaveillut siitä pitkään, ja nyt mietin että jos laittaisi muutaman parsajuurakon ensi vuonna. Kysymysmerkki tosin on vielä ihan aiheellinen, en osaa vielä ennustaa että mihin aika riittää ensi keväänä. 

Eilen tein ensimmäisen siementilauksenkin, sen isoimman. Nyt on tilattu taas monenvärisiä porkkanoita ja punajuuria sekä palsternakkaa, paljon herneitä ja vähän papuja, auringonkukkaa ja hajuhernettä. Salaatit tilasin sekoituksina tänä vuonna, kolmea erilaista. Pari uutta kurpitsaa ja viisi tomaattia. Kaksi totaalihuonoa tomaattivuotta peräkkäin pienentää kummasti lajikekirjoa.  Heitin vanhoja siemeniä reilusti pois, ja yritän pitää siemenostokset kohtuudessa jatkossa. 

4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Millä ohjelmalla teet suunnittelua? Näyttää niin näppärältä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuo on ihan yksinkertainen ppt-kuva, jonka sitten vaan tallennan jpeginä. Eli ei ollenkaan niin hieno systeemi kuin miltä näyttää ;) Olen vaan käyttänyt powerpointia niin paljon, että sen käyttö käy minulta nopeammin kuin jonkun oikean ohjelman käyttö :)

Ulla kirjoitti...

Oletko aiemmin kasvattanut mustajuurta? Onko se helppo? Tekis mieli kokeilla. Kaurajuurta joskus kasvatin ja se teki semmoiset joka suuntaan sojottavat syheröjuuret, että kokeilu jäi vain siihen yhteen kertaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Olen kasvattanut useampana vuotena, ja olen saanut joka vuosi satoakin, jopa tänä vuonna. Olen pitänyt tosin alan pienenä, sillä se tarvitsee syvälle asti hyvämultaista maata, sillä juuri kasvaa syvälle, olen saanut jopa yli 30 cm pitkiä juuria. Eli olen aina erityisesti muokannut, hiekannut, mullannut, ja joskus turvettanutkin pienen alueen johon kylvän siemenet. Itävyys ei ole kamalan kummoinen, eli olen kylvänyt aika tiheään. Nostan ne aina lapion avulla, en tiedä kuinka se onnistuisi luonnostaan hietavassa maassa. Mutta on se sen kaiken vaivan arvoista :)