lauantai 3. lokakuuta 2015

Karvarouskusalaatti (melkein) kahdelle


Sienisalaatti on suurta syksyistä herkkuani. Tällä seudulla vaan ei viime vuonna ollut ollenkaan sieniä, eli viimeksi olen tehnyt sienisalaattia pari vuotta sitten. Tänään kiertelin pari tuntia lähimetsissä (kuva instagramissa) ja sain saaliiksi korin pohjallisen sieniä. Enemmän kuin viime vuonna, mutta heikko sienivuosi se on tämäkin, todella heikko. Löysin muutamia isoja (ja syötyjä) herkkutatteja, punikkitatteja, ja jopa uuden lajin minulle, eli kalvaspunikkitatin, alakuvassa alhaalla oikealla.

Löysin myös useamman ison ja puhtaan karvarouskun, alakuvassa vasemmalla. Kyllähän tuosta määrästä nyt kahdelle sai hyvän sienisalaatin, mutta aika naftiksi se jäi, etenkin kun salaatti oli niin täydellisen hyvää ja kauan odotettua. Eli olisi sieniä voinut olla enemmänkin.

Putsasin ja pilkoin karvarouskut, keitin niitä kymmenisen minuuttia ja valutin vedet pois. Lisäsin suolaa niin, että sain niihin vähän suolan makua, annoin suolaantua hetken. Sen jälkeen puristin vedet pois tarkkaan, ja pilkoin sienet pieniksi ja valmistin salaatin, johon tuli:

ryöpättyjä ja pilkottuja ja sopivasti suolalla maustettuja karvarouskuja
1 pieni punasipuli
pieni oksa rosmariinia
mustapippuria
1 rkl ranskankermaa
1 tl etikkaa

Pilko sipuli ja rosmariini sienien joukkoon, lisää pippuria, ranskankermaa ja etikkaa, sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna makujen tasaantua kylmässä ja nauti metsäisestä salaatista. Syötiin karjalanpaistin, perunoiden ja puna-, kelta-, valko- ja raitajuurien kanssa.

Kännykkäkuva sienisaaliista

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Hyvä saalis, kun ottaa huomioon tämän surkeaakin surkeamman sienisyksyn. Eilen käytiin takuuvarmassa suppilovahverolaaksossa, jossa aiempina vuosina ei ole voinut kävellä tallomatta suppisten päälle. Nyt siellä oli 2 kourallista suppiksia. Tulevana talvena tukeudutaan siis viimevuotisiin tattilastuihin.

sauvajyvänen kirjoitti...

No viime vuosi oli vielä surkeampi, mutta ei tämä paljoa siitä parempi ole. Sain kuitenkin sunnuntaina vielä puoli ämpärillistä karvarouskuja, eli joulun sienisalaatti on turvattu, viime vuonna ei tullut sitäkään.