maanantai 27. lokakuuta 2014

Hirvenposkea haudutuspadassa

Hyvää Cheekkiä leivän välissä, liha upotetuna leivän sisuksiin

Meillä ei ole ollut tähän saakka tapana ottaa talteen hirvenposkia, mutta tulevaisuudessa ihan varmasti on! Tämä kaikki sai alkunsa Kaikki äitini reseptit Nannan Prässätystä hirvenposki-postauksesta viime vuodelta. Postauksen innoittamana mies ja isä irroittivat minulle tänä vuonna kolmen hirven posket. Homma oli kuulemma saanut vähän utelua ja ihmettelyä aikaan, mutta ainakaan vielä kukaan muu ei ollut innostunut (ja hyvä niin hih!). Pakastin posket ensin, ja suosittelenkin keräämään kaikki hirvikauden posket samaan pataan, sen verran pitkä haudutus on edessä, ettei ehkä paria pientä poskea kerrallaan kannata valmistaa. Kolmesta hirvestä tuli poskilihaa vajaa puolitoista kiloa, mutta kuuleman mukaan vielä vähän enemmän olisi mahdollista saada per hirvi, sillä myös niskan puolella on vastaavaa lihaa.

Lihaa (n. 500g) juuri padasta nostettuina kokonaisina paloina

Vähän mietittiin miten posket valmistaisi, mutta päädyttiin melko nopeasti haudutuspataan ja todella pitkään haudutusaikaan. Käytin vielä grilliä hyväkseni, mutta olisi lihat voinut pannunkin kautta pyöräyttää pataan. Mies siisti lihat minulle patavalmiiksi, asia jota arvostan suuresti. Lapset ilmoittivat yhdestä suusta etteivät aio syödä poskia, joten päätin tehdä tulisempaa lihaa kuin yleensä teen. Pitkän haudutuksen jälkeen minulla oli iso kulhollinen lihaa, jonka pystyi lusikalla tai haarukalla pyöräyttämään pehmeäksi lihaksi. Kaikki kalvot, ja mitä nyt siellä lihojen välissä olikaan, oli sulanut olemattomiin, ja lopputuloksena oli ihan mielettömän pehmeää ja maukasta melkein mustaa lihaa. Nyhtöhirvi on mielestäni kuivaa eikä edes kovin maukasta, mutta hirvenposki on ehkä parasta mitä voi olla.

1,5 kg hirvenposkia
mausteita

2 sipulia
1 palsternakka
3 chiliä (1 Hot carrot ja 2 Aji Angeloa)
1,5 l vettä
½ dl Jaloviinaa (yhden tähden)
n. 10 valkopippuria
merisuolaa
tuoretta timjamia reilusti

Siisti hirvenposket, kaikkia kalvoja ei tarvitse poistaa, eikä niitä kai oikein kaikkia saisikaan poistettua lihasten välistä. Mausta lihat reilusti sellaisilla mausteilla kuin haluat, nyt oli reilusti erilaisia kuivattuja ja savustettuja chilejä ja paprikoita. Grillaa lihat kuumassa grillissä, tai paista kuumalla valurautapannulla hyvä pinta. Siirrä lihat haudutuspataan. Lisää pari sipulia, palsternakka, ja mieleisiä chilejä palasina. Kaada päälle vettä niin että kaikki peittyvät kunnolla, lisää Jaloviina, pippureita, suolaa ja reilusti tuoretta timjamia. Laita pata asetukselle low ja anna hautua 22 tuntia (tai sinne päin, minulla meni nyt tämä aika). 

Seuraavana päivänä nostele lihat kulhoon. Pyöräytä lihoja haarukalla tai lusikalla jotta ne menevät ihan pieneksi, lihaa ei tarvitse edes nyhtää pieneksi. Jos jäljellä olisi isoja kalvokappaleita, ne olisi nyt helppo poistaa, mutta ainakaan minulla niitä ei enää näkynyt. Lihan voi käyttää nyt mihin ruokaan haluaa tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Siivilöi myös liemi talteen, sain litran verran ihan mielettömän hyvää tulista lihalientä.

Me söimme ensimmäisen aterian hirvenposkista patongin välissä chipotle-majoneesin kanssa. Maut täydensivät toisiaan ja ruoka oli parasta pitkään aikaan, olimme todella tyytyväisiä. Sekä minua että miestä hymyilytti syödessä, niin hyvää se oli. Lopun lihan pakastin parissa erässä, sitä voi syödä pitaleivän välissä, pitsassa, kastikkeessa, leivällä, ihan miten vaan. Ja ensi vuonna uudestaan.

Pata juuri valmiina

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sehän kuulosti oikein hyvältä pitää yrittää saada poskea .poika on mukana hirvimetsäs.Kiitos vinkistä

Tuplaespresso kirjoitti...

Voi kun tuollaisia herkkupaloja olisi enemmänkin saatavilla...

Nanna kirjoitti...

SSSHHH! Ei kerrota kaikille...

(tämä resepti kuulostaa vielä oikeammalta lähestymistavalta hirvenposkiin kuin ne mun prässätyt!)

sauvajyvänen kirjoitti...

Anonyymi, toivottavasti saat kokeiltavaksi.

Tuplaespresso, sanos muuta.

Nanna, mietinkin, että kirjoitanko jutun tyyliin että söihän sitä, mutta en tiedä kannattiko ;) Joo, sellainen "oikea perinteinen" lähestymistapa, jo isosioäitini holvasi chilejä liemeen ja nautti chipotlemajoneesia kaiken kanssa...

Nanna kirjoitti...

... tätähän minä epäilinkin. Isoäitosi teki varmaan myös omarsormia mantelinkynsillä joka kekri...;D
No.lähinnä ajattelin kai sitä että se oma prässäilyni oli turhaa kikkailua...

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, juuri noin, hyvä kun ymmärsit pointin :D

Mutta onhan tuo lihan hajoittaminenkin vähän turhaa kikkailua, lyhyemmällä haudutusajalla ne varmasti pysyisivät kasassa, kuten monissa ohjeissa on tehty. Mutta joo, näin minä aion tehdä jatkossakin. Nyt on tilattu jo isänpäivän alkusalaattikin hirvenposkesta ;)