perjantai 10. lokakuuta 2014

Aleksis Kiven päivä ja puolukkapiirakka

On se kiirettä pitänyt. Ei ehdi silakkamarkkinoille, ei ehdi hulluille päiville, ei meinaa ehtiä leipomaan eikä mitään. Mutta Aleksis Kiven päivä on taas täällä, aivan kuten oli viime vuonna, ja sitä edellisenä ja sitä edellisenä. Ensi vuonna Aleksis Kiven päivä osuu viikonloppuun, jos sitä silloin vihdoin saisi tehtyä riistaa kuten metsämiehen päivänä kuuluukin.

Minä ajattelin tänä vuonna leipoa jotain, tosin olosuhteista johtuen jotain helppoa ja todella nopeaa/vaivatonta. Olen ihan varma, että Jukolassa syötiin marjoja paljon, ja sehän tiedetään että piimää juotiin, siitä on maininta kirjassakin, siinä kohtaa missä Aapo kuvailee millainen oivallinen emäntä on. Joten puolukkaa ja piimää, olkaa hyvä (ja joo, sitten niitä valmishömpötyksiä, anteeksi Alexis ja muut).

1 valmis piirakkataikina (tai lempimuru- tai ruispohjasi)
7 dl puolukkaa
3 dl piimää
1 tlk kondensoitua maitoa (300 g)

Sulata taikina, painele se isoon vuokaan. Levitä päälle puolukat. Sekoita piimä ja kondensoitu maito keskenään, kaada puolukoiden päälle. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile. Piirakka oli oikein hyvää, niin kuin nyt valmistaikinasta voi olla (suosittelen tekemään pohjan itse), puolukkaisen kirpeää mutta silti makeaa. Tätä teen toistekin.


TIMO: Onpa tässä elämässä elämää ja maailmassa maailmaa.


ps. Timo ei koskaan ole ollut suosikkini veljeksistä, kuten ei varmaan oikein kenenkään muunkaan, Timo-riepu, mutta täytyy myöntää, että kyllä hänellä joskus oli suorastaan nerokkaita nykäsmäisiä heittoja, vai mitä...

Ei kommentteja: