keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Pihlajanmarjalikööri


Tästä piti tulla kirjoitus kuinka tehdä pihlajanmarjalikööriä kahdella tapaa. Sen sijaan tulee kirjoitus kuinka tehdä hyvää likööriä, sekä siitä, että kuinka ei pidä tehdä, jossei halua kaataa kaikkea viemäristä alas.

Otetaan se epäonnistuminen alkuun. Se harmittaa todella vietävästi, koska kyllä minä tiedän säilyvyydet, prosentit ja sen sellaiset, oikeasti tosi hyvin. Joskus vaan ajatus ei tunnu riittävän loppuun saakka. Minä käytän ruuanlaitossa paljon Pöltsamaa Kuldnea, makeaa virolaista omenaviiniä Pöltsamaalta (jossa vietettiin kesälomareissulla pari yötä). Se tuo hyvää makua lihapatoihin, kastikkeisiin, oikeastaan mihin vaan. Alkoholia siinä on 14%. Ajattelin sitten fiksuna yhdistää pihlajanmarjan samaan viiniin, ihan ruuanlaittoa varten, ettei tarvitsisi aina sitä hyytelöä lisätä silloin kun haluaa pihlajan makua. Tuo vasemman puoleinen purkki on pihlajanmarjaa ja omenaviiniä. Väri muuttui jo ihan päivässä parissa punaiseksi, ja maistoinkin sitä todeten että hyvää on, mutta odotetaan vielä vähän, että saadaan oikein syvää pihlajaa makuun. No, meni viikko, ja alkoi kansi pullistua. Eli marjat olivat pilaantuneet, viini haisi käyneelle, ja kaadoin viemäriin/kompostiin kaiken. Onneksi oli vaan pieni purkki, jotain sentään olen oppinut, eli sen että kokeilut tehdään pienesti. Mutta harmistus oli iso kuitenkin. Jos olisin siivilöinyt viinin silloin parin päivän päästä (tai säilyttänyt marjat jääkaapissa?) näin ei olisi käynyt. Kokeilen ehkä vielä kerran, mutta tosiaan nopeutetulla aikataululla.

Perinteisen liköörin sentään valmistin kuten ennenkin, ja lopputulos on mitä parasta marjalikööriä. Sopii nautiskeluun sellaisenaan tai drinkeihin/booleihin, ruuanlaittoon ja leipomiseen. Minä en mittaa aineksia, vaan teen sen mukaan minkä verran on marjoja ja purkkeja.

pihlajanmarjoja
koskenkorvaa tai jaloviinaa

sokeria

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Lado ne purkkiin. Kaada päälle haluamaasi väkevää alkoholia, esim. Koskenkorvaa tai Jaloviinaa. Anna marjojen ja viinan seistä kuukausi puolitoista, ravista aina välillä. Siivilöi viina mittakannuun sopivan ajan päästä. Lisää sokeria n. 500 g litraa nestettä kohden. Sekoita niin kauan että sokeri on sulanut ja siirrä jalo juoma pulloon. Nauti sellaisenaan tai haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja: