maanantai 23. syyskuuta 2013

Omenakeikauskakku


Tässä reseptissä ei ole mitään uutta, se on lähestulkoon sama kuin raparperikeikauskakun ohje, kopioin ohjeenkin vanhasta postauksesta. Mutta on kuitenkin muistutuksena, että sama mikä toimii raparperillä toimii myös kirpeillä omenilla. Hyvä maanantaijälkiruoka, ja erityisen hyvää sienestyssunnuntain jälkeisenä maanantaina.

50 g voita
2 dl fariinisokeria
8-10 dl omenia kuutioina (4 isoa omenaa)

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
½ tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata voi ja fariinisokeri kakkuvuuassa (n. 22 cm) 175 asteessa muutaman minuutin ajan. Sekoita ne tasaisesti pohjalle ja lisää kuutioidut omenat. Vatkaa kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan ja levitä taikina raparperien päälle. Paista 175 asteessa 50 min. Kumoa kakku lautaselle ja tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Puunjuurista voisi piirtää kartan sienien avulla
Olin eilen mökin läheisessä metsässä sienessä. Minä olen aina ihaillut muiden kanttarellisaaliita, meillä mökillä kun niitä on löytynyt aina kastike kerrallaan, silloin kun on löytynyt. Mutta nyt löysin monta yläkuvan kaltaista paikkaa, ja sainkin yhteensä monta litraa, ainakin viisi, kanttarelleja. Melkoista luksusta. Törmäsin myös mustiin torvisieniin, niitä ei ollut paljoa, mutta juuri sopivasti siihen, että sain tänään mukavan näköisen kanttarelli-torvisienikastikkeen. Haaparouskuja keräsin sen verran, että sain suolasienipurkin täytettyä. Suppilovahveroitakin löytyi, ei järjettömiä määriä, mutta juuri sopivasti. Lampaankääpiä kävin esikoisen kanssa poimimassa, tyydyttiin puolikkaaseen ämpärillisiin, sillä enempää ei saada syötyä. Orakkaitakin olisi ollut reilusti, mutta ne jätin suosiolla metsään, asia mikä kaduttaa kun tänään huomasin työkaverin ilmeen asiasta kerrottuani. Ehkä ensi viikolla sitten ;)

Mistä on pienet kuuset tehty?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana sammalpatja on teidänkin sienimetsässäne :). Minä aina vähän kadehdin isoja kanttarellisaaliita koska meidän kohdallemme ei sellaisia ole montaa kertaa osunut (viittä litraa ei koskaan...) Tosin eilisen suppispellon jälkeen ei kai pitäisi kadehtia mitään sienisaalista. Vein niitä tänään yhdelle työkaverillekin ja huomenna seuraavalle.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Tämä maistuisi, vaikkei ole sienimetässä aikapäiviin käynyt :) Omenoita sen sijaan tuotiin ihan kotiin asti ja mietinnässä on vielä, mitä niistä tekisi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minullekin tuo oli ensimmäinen noin iso kanttarellisaalis. Omenoiden suhteen sen sijaan olen ollut ihan osto-omenoiden varassa tänä vuonna.