torstai 5. syyskuuta 2013

Lähiruuasta

Kuvan pelto ei ole Asikkalasta
Ajatus lähiruuasta nousi taas mieleeni luettuani Hesarin jutun kvinoasta. Minä tykkään kvinoasta, löysin sen Tuija Ruuskan kasviskeittokirjan ansiosta. Kvinoa-pihvit ovat lempipihvini kasvispihveistä, tosin juuri tekemäni härkäpapupihvit ovat ainakin samalla viivalla, jolleivat jopa mene ohi. Kvinoaa ei ole kuitenkaan ollut helppo löytää kotimaisena, vähän aikaa sitten oli vaikea löytää yleensäkään mitään kvinoaa tavallisista ruokakaupoista, joten ostin sitä mitä löysin. Ja nyt se mietityttää.

Minä en tiedä mikä on oikein. Onko se hyvä että jollain kaukaisella alueella tuotetun ruuan hinta nousee? Saavatko paikalliset enemmän rahaa käyttöönsä? Vai tuleeko omasta paikallisesta hyvästä ruuasta niin kallista ettei siihen ole enää varaa? Tai että houkuttaako länsimäinen prosessoitu ruoka niin, että mielummin käyttävät rahansa siihen? Mutta jos ostan vaikka Vääksyn Myllystä ruisjauhot ja leivon siitä leivän, niin tiedän kuka siitä saa elannon ja joskus vähän sitäkin että mihin sitä rahaa käyttävät, hih, vaikka se ei minulle kuulukaan.  Ja näen senkin että missä kunnossa ne pellot ovat. Tuttua ja lähellä tuotettua ruokaa syödessä on helpompi ymmärtää mitä tapahtuu.

Minulla on kaksi vajaata pussia kvinoaa kaapissa. Ne kokkaan ja saatan blogatakin, mutta seuraavat pussit ostan suomalaista kvinoaa, sitten kun sellaista löydän, niin eipä tarvitse enää miettiä. Ja lähetän mielessäni anteeksipyynnön Boliviaan kun en tiedä että olenko ollut sotkemassa jotain vai olenko ollut saamassa hyvää aikaan, mutta lopetan sen ennen kuin kunnolla aloitinkaan.

Ja nyt kaivan ohrapussin kaapista ja teen tattiohraton omista tateista, sipuleista ja Asikkalan ohrasta.

6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Meidän huushollisss ei syödä kvinoaa juuri sen takia, että se tuodaan toiselta puolelta maailmaa. Riisinkin olen korvannut joko speltillä tai ohralla, kotimaisella tietenkin. Vääksyn Myllyn asiakkaita olen itsekin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä syödään edelleen jonkin verran riisiä, lähinnä sen takia että ohra ei käy kaikille lapsille. Mutta koko ajan riisinkin käyttö vähenee.

Aila kirjoitti...

Kyllä suomesta saa kotimaistakin.
http://ruoka.ts.fi/jutut/andeilta-lietolaiselle-pellolle
http://www.luomulaatikko.fi/suomalainen_quinoa_400g_luomu
Myös ruohonjuuri myy.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos linkeistä. Minäkin olin kuullut että sitä löytyy, mutta en ole vielä etsinyt että missä, sillä kaapissa on vielä jäljellä suunnilleen pussillisen verran.

Jonna kirjoitti...

Monesti nuo ovat vähän kaksipiippuisia juttuja. Toisaalta hinnannousu tuo myös lisätuloja maalle ja sitä kautta mahdollistaa paremman elintason. Ei ihan yksinkertainen yhtälö.

sauvajyvänen kirjoitti...

Sitähän minä juuri pohdinkin, että onko se hyvä vai huono, vai mikä merkitys sillä on. Silloin kun jotain tapahtuu kaukana, sitä on aika mahdotonta oikeasti tietää, ainakaan tällä koulutuksella.