torstai 18. heinäkuuta 2013

Villisian lapa, vanilja ja timjami: parasta villisikaa vähään aikaan

 

Tämän ruuan suora esikuva löytyy Chef Jasun blogista, jossa oli tehty lampaan lapaa. Sieltä kannattaa katsoa Suomen parhaaksi valitun ruokablogin hienot kuvat, ja muutenkin grillata samalla tapaa, jos käyttää lammasta. Minä tein villisian etulavan vähän eri tavalla, sillä villisian pitää olla varmasti kypsää. Paistoin sen siis valmiiksi kypsäksi uunissa, käärin folioon ja pakkasin mukaan mökkituliaiseksi. Tämä on jo perinne, oli ainakin kolmas, jollei jo neljäs kerta peräkkäin kun syömme villisikaa samalla mökillä. Taaskaan ei tullut otettua kuvaa valmiista ruuasta, kun nautimme hyvästä seurasta ja ruuasta, mutta jokainen voi kuvitella miltä grillattu liha näyttää. Lisukkeena oli mustikkaista parsakaalisalaattia kylmäsavupekonilisäyksellä ja muita grilliherkkuja.

Minä tein siis villisian lavan näin, mutta jos teette lammasta, tehkää samalla tapaa kuin Jasu teki tuossa ylhäällä löytyvässä linkissä.

1.8 kg villisian lapa
vajaa kourallinen tuoretta timjamia (minulla oli n. puolet sitruunatimjamia)
1 tl vaniljajauhetta
2 tl savusuolaa (tai mitä suolaa käytätkin)
2 rkl rypsiöljyä

Laita lapa uunivuokaan. Hiero morttelissa timjamit, vanilja ja suola hienoksi, sekoita öljy sekaan. Hiero öljyinen tahna lavalle, ja laita lapa 225-asteiseen uuniin. Laske lämpötila n. 130 asteeseen ja paista kunnes liha on täysin kypsää, minä paistoin 2 tuntia, silloin sisälämpötila oli 80 astetta. Liha ei ollut ollenkaan kuivaa, sillä lihan päällä oli sopiva rasvakerros pitämässä lihan mehukkaana. Kääri lapa folioon ja anna jäähtyä (ja pakkaa mukaan seuraavana päivänä). Ota mukaan seos, jossa on morttelissa hierottuna

Liha menossa grilliin
muutama rkl tuoretta timjamia
vajaa 1 tl vaniljajauhetta
1 tl savusuolaa (tai mitä suolaa käytätkin)
2 rkl öljyä

Ennen tarjoilua:

leikkaa liha sopivan kokoisiksi paloiksi ja levitä mausteseosta pinnalle, lisää sitä grillatessa. Grillaa hyvä pinta lihoihin ja nauti hyvien lisukkeiden kanssa hyvässä seurassa. 

Yksi parhaista grillatuista villisioista mitä olen syönyt, oli kiva syödä vaihteeksi muutakin kuin perinteistä grillimaustettua lihaa, tai aasiailaistyyliin maustettua, vaikka hyviä nekin tietysti ovat. Suurkiitokset Jasulle loistavasta ideasta!

Ei kommentteja: