keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Kasvua mökin kasvimaalla


Tänä vuonna mökin kasvimaa voi hyvin, todella hyvin. Vähän on kasvu jäljessä palstasta, mutta niinhän kasvuvyöhekkeetkin ovat erilaiset. Joka vuosi sitä yllättyy, että miten paljon voi tapahtua reilussa kahdessa viikossa.

Tänään tein punajuurille harvennuksen, ja sainkin ison kattilallisen mitä parhaita pikkupunajuuria (jotka muuten ovat saman kokoisia kuin viime vuonna syksyllä loppusadonkorjuun aikaan). Kun punajuuren matka maasta kattilaan on alle viisi minuuttia, tietää että punajuuret ovat kuin karkkia söisi (paitsi parempaa). Näin tuoreita ja pienehköjä punajuuria tarvitsee keittää vain kymmenisen minuuttia tai vähän yli. Laitoin kiehuvaan veteen isommat punajuuret, annoin veden alkaa kiehua uudestaan ja lisäsin pienemmät. Keitin vielä kymmenen minuuttua, jonka jälkeen kaadoin veden pois ja kylmän veden tilalle. Syötiin viidestään iso kattilallinen näitä.

Harvensin myös porkkanoita, niistä sai mukavan kesä"salaatin", iso lautasellinen pieniä porkkanoita maistui niin nuorille kuin vanhemmillekin. Sipulipenkin harvennussipulit varsineen olivat hyviä tomaatti-sipulisalaatissa, lisänä vaan pikkuloraus öljyä sekä rouhaisut pippuria ja suolaa. Kesän makuja parhaimmillaan.

Porkkanoita ja sipulia, taustalla malvikkia

Papurunsautta, varsisellerit jäävät jo jalkoihin
Palsternakkaa, sipulia, kelta- ja punajuuria


5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi miten runsaalta näyttää! Meillä on ihan vaisua kaikki kasvu:/ Tänään leikeltiin tomaatteja matalammiksi, että ihan pienet tomaatit alempana saisi jotain mahiksia. Onkohan liian myöhäistä siihen? Kurkkuja alkaa pian tulla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Mökillä tosiaan kasvu on runsasta, taitaa olal tulossa jopa isompi sato kuin pari vuotta sitten. Hyvä ravinteikas lämmin kasteluvesi ja kuuma kesä, sillä kasvaa hyvin.

Nanna kirjoitti...

Minä söin eilen niin paljon punajuuria, että pissasinkin aamulla punajuurta!

Minä en saa mitään mahtisatoa mistään tänä vuonna, kun en kerkiä harventaa ja tuntuu, että en ehdi edes käyttää, kun olen aina poissa. Mutta sinua olen kyllä ajatellut! Nimittäin: tänä vuonna mulla on ekakerran tulossa lehtikaalia, mutta mutta, nehän on syöty jo aivan rauskoiksi. Oliko tämä mitenkään vältettävissä?

Nanna kirjoitti...

no lueskelin nyt juuri taaksepäin, kun junassa on aikaa, ja sinun lehtikaalisatosi on siis myös mennyttä. Salaa olen helpottunut...Onkohan nyt joku niiden viholaisvuosi?

sauvajyvänen kirjoitti...

Taitaa tosiaan olla hankala vuosi tuholaisten suhteen, viime vuosi taisi olla niille suosiollinen, vaikka satoa ei silloin tullutkaan. Minulla on säästynyt vajaa puolet lehtikaalisadosta, eli kyllä sitä riittää, mutta ei viime vuoden malliin. Nyt huomasin että parsakaalit on syöty, ei tarvi niistäkään mitään odottaa.