perjantai 19. heinäkuuta 2013

Mustikkavuoka Kotilieden ohjeella

Kotiliedessä 14/2.7.2013 oli marjamatka herkkusuille, yhteensä 11 marjaisaa reseptiä. Luin ne läpi, ja totesin että jokaikinen oli sellainen minkä voisin tehdä, ja varmasti tuleekin tehtyä niistä useampi. Olen viime vuosina huomannut, että vaikka minulla olisi minkälaisia ruokalehtiä, niin useimmiten tulee leivottua juuri Kotilieden ohjeilla. Toimivia, mutkattomia reseptejä juuri sopivasti, ainakin yleenä.

Tämä piirakka ei kylläkään käyttäytynyt ihan samalla tapaa kuin ohjeessa puhuttiin, mutta älyttömän hyvää silti tuli. Taisi olla tämän mustikkakauden neljäs piirakka, ja paras niistä. Kiisselinkin olisin tehnyt toisella tapaa, mutta tein sen kuitenkin ohjeen mukaan, ja hyvin toimi, vaikka etukäteen muuta epäilin. Sitruunaa vähensin, sillä halusin että mustikka on pääosassa. Ohjeen mukaan annos olisi kahdeksalle, mutta minulla tuli kuusi noita Arabian pikkuvuokia. Mustikkaa käytin reilusti, sitä olisi voinut olla vieläkin vähän enemmän. Vähän näissä oli näpertämistä, mutta tälläinen määrä syntyi silti ihan kohtuullisessa ajassa.

Mustikka"kiisseli":
5 dl mustikoita (taisi mennä 7 dl, ja ihan sopivasti oli, tai enemmänkin olisi voinut olla)
1 rkl raastettua sitruunan kuorta (jätin pois)
puolen sitruunan mehu + vettä niin että nestettä yhteensä ½ dl
1 rkl perunajauhoja

Pohjataikina:
150 g voita
1 dl ruokosokeria (käytin ½ dl fariinisokeria ja ½ dl tavallista)
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla laitan 2 dl)
1 dl ruisjauhoja (ensi kerralla laitan 2 dl, Vääksyn Myllyn keskikarkea ihan parasta)
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
100 g voita (vähän vähempikin olisi riittänyt)
1 dl fariinisokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (olisi kannattanut laittaa ainakin 2 dl tai enemmänkin)

Aloita tekemällä mustikkatäyte. Sekoita kaikki kiisseliainekset kattilassa ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Neste ja perunajauho tekivät melkoisen liisterin, mutta täyte toimi silti hyvin piirakassa. Jätin sitruunankuoren pois, sillä en halunnut liian sitruunaista makua. Jätä kiisseli jäähtymään.

Tee pohjataikina. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna, vatkaa voimakkaasti. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa vuuat taikinalla lähes ylös saakka ja kaada mustikkatäyte niihin. Paista vuokia 175 asteessa 15 minuuttia.

Valmista sillä välin pinnalle muruseos. Tai sellainen siitä ohjeen tekstin mukaan olisi pitänyt tulla, ja siltä se näytti lehden kuvassa, mutta minulla tuli kylläkin hyvin voimainen taikina siitä. Eli murustele sokeri, jauhot ja kaurahiutaleet voin kanssa. Ripottele muruseos (tämä siis lehden ohjeen mukaan, minä levitin taikinan) mustikan päälle ja paista vielä 15 minuuttia (lehden ohjeen mukaan 10 minuuttia). Anna vähän jäähtyä ja nauti vaniljajäätelön kanssa. Kolmea viljaa ja mustikkaa, niin hyvää.

3 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Oliko tämä semmoinen huonosti käyttäytyvä piirakka :) ? Jos vaikka olikin,niin oikein on herkullisen kuuloinen ohje, aion tehdä tätä.

Hiidenuhma kirjoitti...

En ole vielä ennättänyt leipoa mustikoista mitään, vaikka piha on mustikoita täynnä. Mustikkavuoka kuulostaa juuri sopivan täyteläisen marjaisalta, jota pitää tehdä pikimiten!

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, just niin. Tulipa hassuja lauseita muitakin ;) Kannattaa tehdä, minäkin aion vielä tehdä. Ja voisi tehdä vaikka isona piirakkana, olisi nopeampi tehdä. Sellaisella oikein paksulla mustikkakerroksella.

Ihan kohtuullinen mustikkavuosi, ei lähellekään viime vuoden veroista, mutta se olikin huippuvuosi ainakin mökillä.