perjantai 26. heinäkuuta 2013

Blogien inspiroimana wasabi-perunat ja homejuusto-pekaanipunajuuret


Tämä on sitä onnellista aikaa vuodesta, jolloin iso osa raaka-aineista tulee omalta maalta. Aamulla ei tiedä mitä päivällä tulee tehtyä, se kun niin riippuu siitä mitä tulee haettua kasvimaalta. Kaikkea ei edes ehdi syödä järkevällä tavalla, mutta ei kai se haittaa jos iltapalaksi vetelee uunipottuja ja -punajuuria. Jokihaka oli tehnyt uusia perunoita uunissa, ja minäkin ajattelin tehdä vuoden ensimmäiset Blue Kongot sillä tapaa. Blue Kongo on hienon värinen mutta harmittavan jauhoinen peruna. Niinpä se sopii mainiosti muusiksi (en vieläkään ole varma, pidänkö sitä houkuttelevana) tai uuniperunoiksi. Sen väriin vaikuttaa pH, kuten tuolla näkyy, kannattaa klikata kuva isoksi. Nyt paistoin perunat kokonaisina kuorineen päivineen. Peruna on kyllä melkoisen jauhoinen noin tehden, esikoinen oli sitä mieltä että maistuu jauhokasalta eikä syönyt enempää.

Samalla uuniin mahtui myös punajuuria. Kaikkien äitien Nanna oli tehnyt onnellisia punajuuria, ja ohje oli niin hauskasti kirjoitettu, että oli ihan pakko kokeilla, samassa uunissa tuli siis punajuuretkin.


Uudet uuniperunat wasabi-kastikkeella

uusia perunoita pestynä
öljyä
suolaa pippuria

Lisää perunoille vähän öljyä, suolaa ja pippuroi ne. Paista niitä 200 asteessa uunissa n. 40 minuuttia, sekoita muutama kerta paistamisen aikana. Valmista sillä välin kastike:

vähän  merisuolaa
pieni kourallinen basilikaa
n. rkl sitruunamehua
n. rkl öljyä (minulla siis enemmän kuin alkup. ohjeessa)
n. tl wasabia

Hiero suola ja basilika  tahnaksi. Sekoita sitruunamehu, öljy ja wasabi sekaisin ja lisää basilikatahnan joukkoon. Kaada kastike perunoiden päälle, joko heti tai vasta lautasella ja sekoita. Minusta tämä mistui eniten basilikalta, eli ehkä wasabia olisi voinut olla vähän enemmänkin.


Homejuusto-pekaanipunajuuret

Pese punajuuret ja laita ne uuninkestävään astiaan suolapedille. Paista niitä 200 asteessa puolesta tunnista vajaaseen tuntiin, vähän koosta riippuen. Sekoita sillä välin niille maustevoi:

100 g voita
75 g Aura-juustoa
n. 35 g pekaanipähkinöitä

Sekoita voi, juusto ja rouhitut pähkinät keskenään. Kun punajuuret ovat kypsiä, nosta ne uunista, tee niihin ristiviillot ja survo maustevoi sisään. Nauti heti lämpimänä, nämä ovat ihan älyttömän hyviä!. Minulla oli neljä punajuurta joten pienensin maustevoin määrää alkuperäisestä ohjeesta. Sitä jäi vieläkin yli, mutta maistuu varmasti hyvältä piknik-sämpylöiden välissä.


Kuten sanottua, tästä tuli heinäkuinen iltapala, ei kylläkään ihan normikamaa meillä.  Sen jälkeen kun palasin oman keittiön ruokiin, on tyhjennetty pakastinta urakalla ja syöty palstan kasviksia. Jos lasketaan mökki kotialueeksi, on viime päivien ruokien raaka-aineiden matka kasvupaikalta pöytään ollut suunnilleen 1 m - 10 km. Tuo jälkimmäinen luku on vähän epätarkka, kun en ole varma missä kaikkialla hirvi on juoksennellut (tänään wokki), ja äärimmäisen epätarkka jos lasketaan kyyhkyjen (eilinen keitto) matkaksi myös niiden muuttomatkat, todennäköisimmin Ranskaan (mutta eihän me lasketa) :) Wokki tehtiin spagettikurpitsasta ja hirven jääpaistista, keitto tehtiin kyyhkyistä ja omista  juureksista jne. 

Ai niin, rajoitatteko te lasten tomaatin syöntiä kesäisin? Tai pitäisikö sitä rajoittaa? Ostin eilen 2.5 kg ihania juuri poimittuja oransseja luumutomaatteja lähipuutarhalta, miehen kanssa syöty kai pari niitä ja nyt on kulho tyhjänä. Ei meillä lapsia nälässä pidetä, mutta niin vaan tomaatit hävisivät reilussa vuorokaudessa.

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Oot sä nopia!

Juu tuota maustevoita tuli mielettömästi, en tainnut mainita, laitoin omani oakkaseen, meneehän tuo varmaan pihvinkin päällä....

Apua, oi tietämättömyys! Miksi lasten tomaatinsyöntiä tulisi rajoittaa????????

sauvajyvänen kirjoitti...

No perunoitahan minä olin tekemässä, mutta oli niin hyvä ajoitus sillä punajuuriohjeella. Ja olen ihan varma että minun palstan punajuuret ovat onnellisia, eli sopivat hyvin. Ja ainahan sitä kaapissa on homejuustoa ja pekaanipähkinöitä, eli oli helppo olla nopea.

Maustevoi oli muuten oikein hyvää grillipossun ja -kanan päällä, tuli tänään testattua.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ai niin ne tomaatit. Ei näköjään miksikään. Mietin vaan aiemmin että haittaako 1½ kg tomaattia/lapsi muutamassa tunnissa syötynä, mutta en ainakaan huomannut mitään normaalista poikkeavaa.

Nanna kirjoitti...

Säikäytit!